Háztartás

Hogyan lehet meghosszabbítani a tojások eltarthatósági idejét: egy működő tipp

Tekintettel a tojás növekvő árára, sok háziasszony igyekszik előre megvásárolni azt. Teszik ezt annak a trükknek a tudatában, amellyel minél tovább frissen tarthatják.

Hogyan növelheti meg tehát a tojások eltarthatósági idejét a hűtőszekrényben?

Ha nem szeretne tovább aggódni, kezdheti a napraforgóolajjal. Segítségével akár egy hónappal a vásárlás után is élvezheti a finom tükörtojást.

A tojás eltarthatóságának meghosszabbításának okos módja

Időkeret

A házi készítésű tojások akár három hónapig is tárolhatók anélkül, hogy aggódnia kellene a megromlásuk miatt. Ami a bolti tojásokat illeti, azokat legkésőbb 25 nappal a vásárlás után fel kell használni. Ezek a tárolási idők olyan tojásokra vonatkoznak, amelyeket polcon és nem a hűtőszekrény oldalsó ajtajában tárolnak. Hiszen az ajtóban tárolva gyorsabban megromlanak. Ennek a kellemetlen eredménynek az oka az állandó hőmérséklet-ingadozás, amely a hűtőszekrény nyitásakor és zárásakor jelentkezik.

Egy kipróbált és bevált tipp

Ahhoz, hogy a tojások minél tovább frissek maradjanak, érdemes egy okos trükkhöz folyamodni. Ennek a trükknek az alkalmazásában nincs semmi bonyolult. Vegyen egy kis napraforgóolajat. Ezután dörzsöld be vele bőségesen a tojásokat. A vastag olajréteg kiváló védőrétegként fog szolgálni a tojások számára, így megnövelve azok eltarthatóságát.

Apró trükkök

Tárolja a tojásokat mosatlanul. Mosáskor a baktériumokkal együtt lemossa a héjon lévő védőréteget is. Ez megkönnyíti az új kórokozó baktériumok bejutását, és viszonylag gyorsan behatolnak a tojásba. Ezért a legjobb, ha közvetlenül főzés előtt mossuk meg a héjat.

A tojásokat úgy tárolja, hogy a hegyes vége lefelé nézzen. A tojások hűtőszekrényben való elhelyezése nem utolsósorban a tojás frissességének megőrzése szempontjából fontos tényező. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a hegyes felével lefelé tároljuk őket. Ebben a helyzetben a tojássárgája középen marad.

Ha betartja a tojások megfelelő tárolására vonatkozó összes szabályt, jelentősen megnövelheti a tojások eltarthatósági idejét. Ne feledkezzen meg a napraforgóolajról sem. Végül is szilárd filmréteget kell létrehozni, amely megakadályozza a baktériumok behatolását a héj belsejébe. Ez egy kipróbált és bevált trükk, ami tényleg működik!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.