Háztartás, Tippek

Hogyan takarítson meg villamos energiát otthon: 9 tipp

A közüzemi számlák egy család havi kiadásainak jelentős részét teszik ki. És ennek jelentős részét az áram teszi ki. Minden lakásban vagy magánházban sokféle készülék van: mosógép, mosogatógép, több tévékészülék, számítógép, konyhai készülékek, beltéri/kültéri világítás stb. Mindegyik nagy mennyiségű villamos energiát fogyaszt. Ez lenyűgöző havi számlákat eredményez. Ma elmondjuk, hogyan takarékoskodhat otthon a villamos energiával, és hogyan csökkentheti rendszeres pénzkiadásait anélkül, hogy a saját kényelmét veszélyeztetné.

Top 10 egyszerű módja a takarékosságnak

Ez valójában nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. És miért is kellene takarékoskodnia az árammal, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy az ezzel kapcsolatos kifizetések nem túl nagyok? Amellett, hogy a családi költségvetésében pluszt jelent, a környezetre gyakorolt negatív hatását is csökkentheti. Most pedig ismerjük meg a 10 legnépszerűbb módszert a fogyasztás csökkentésére.

Vásároljon energia hatékony lámpatesteket

Ahhoz, hogy a mérőóra ne tekerje aktívan a kilowattokat, elég, ha a klasszikus izzókat modernebb és környezetbarátabb energiatakarékos modellekre cseréljük. Ezek ugyanolyan szintű megvilágítást (és néha még többet is) biztosítanak, miközben kevesebb áramot használnak. Ez a legegyszerűbb módja az energiafogyasztás csökkentésének és a havi közüzemi számlák mérséklésének.

Ne felejtse el lekapcsolni a villanyt

Hogyan takarítson meg áramot bonyolult sémák nélkül és a saját kényelmének feláldozása nélkül? Egyszerűen győződjön meg arról, hogy a háztartás minden tagja lekapcsolja a villanyt, valamint az egyéb elektromos készülékeket, amikor elhagyja a lakást vagy elhagyja a szobát. Egy másik modernebb lehetőség az intelligens otthoni ökoszisztéma használata. A hangvezérlés és a speciális érzékelők segítségével egész évben jelentősen csökkenthető a pazarló áramfogyasztás. A lámpák és készülékek automatikusan kikapcsolnak a távollétében, és bekapcsolnak, ha valaki belép a házba vagy a szobába.

Rendszeresen szabaduljon meg a vízforralóban lévő vízkő rétegtől

Úgy tűnik, mintha egy hétköznapi háztartási apróságról lenne szó, ami nem befolyásol semmit különösebben. A szilárd lerakódások felhalmozódása az elektromos készülék falán és alján az erős fűtési ellenállás kialakulásának okává válik. Ennek következtében csökken a fűtőelem hatékonysága, és egyre több áramot kezd fogyasztani. Ez viszont magasabb közüzemi számlákhoz vezet, különösen akkor, ha a családban többen vannak, akik gyakran készítenek maguknak forró italokat. Ezért, ha nem tudja, hogyan máshogy takarékoskodhatna a villamos energiával, tisztítsa meg időről időre a vízforralókat a vízkőktől.

Optimalizálja a hideg felhasználást

Ne helyezzen hűtőszekrényeket és fagyasztókat hőforrások közelébe. A készülékek aktívabban kezdik el használni az áramot a saját felületük hűtésére. Ez pedig logikusan az energiafogyasztás növekedéséhez vezet.

Frissítse fel a lakást

Hogyan takaríthat meg villamos energiát a megfelelően elvégzett esztétikai javítások segítségével? Ez nagyon egyszerű:

Válasszon világos színeket a falakhoz, a mennyezethez és a padlóhoz;
növelje a tükrös felületek számát.

Mindez valamilyen módon segít megtakarítani a villamosenergia-fogyasztást. A világos színek és a tükrös felületek sokasága hozzájárul a jobb fényvisszaverődéshez. Következésképpen egy ilyen helyiség megvilágítása kevés energiát igényel.

Távolítsa el a poros lerakódásokat a villanykörtékről

Ezt a tippet kevesen veszik komolyan. Pedig köztudott, hogy a por a lámpa által kibocsátott fény akár 20%-át is elnyelheti. Ne feledkezzünk meg az állólámpák, fali lámpák és csillárok időben történő tisztításáról sem.

Szigetelje vagy cserélje ki az ablakait

Hogyan spórolhatunk még áramot otthon? Legfőképpen az ablakok szigetelésével. Ügyeljen arra, hogy alaposan szigetelje a keretek és a párkány minden, még a legkisebb hézagát is. Hiszen rajtuk keresztül a hő akár 50%-a is elszökhet a szabadba. Ha van erkélye, ezekre is figyeljen oda.

Vásároljon energiatakarékos készülékeket

Vásárláskor figyeljen az energiaosztályra. Ennek legalább „A” betűsnek kell lennie (pluszpontokat adnak hozzá, minél több van belőlük, annál jobb). Az ilyen készülékek sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, ami segít csökkenteni a közüzemi számlákat.

Használjon megújuló energiaforrásokat

Ez lehet az épület tetejére helyezett napelem. Vidéken a közelmúltban egyre népszerűbbé vált a személyes szélturbinák telepítése. Az ilyen energiaforrások környezetbarátnak és gazdaságosnak számítanak.

Gyakran ismételt kérdések az energiatakarékosságról

Mi az optimális szobahőmérséklet az áram megtakarításához?

Ha a szobahőmérsékletet 18 fokra csökkenti, körülbelül 15 százalékkal csökkenti a hőveszteséget és az energiaköltségeket. Először azonban az egyes lakók egyéni komfortérzetére kell összpontosítania.

Van-e mód az energiatakarékosságra a főzőlapon vagy a sütőben való főzéskor?

Ha az elektromos készülékeket korszerűbb, alacsony energiafogyasztási osztályba sorolt készülékekre cseréli, és nem felejti el időben kikapcsolni őket, megtakaríthatja az áramot.