Háztartás, Tippek

Hogyan tisztítsa ki a büdös mosógépet?

Ha jól kimosta a ruháit, azok tisztán és rendben jönnek ki a gépből. De hová tűnik időközben a sok szennyeződés? Ne gondolja, hogy a mosógépe közben saját magát is tisztítja. Nyilvánvaló, hogy a maradékok mindenhol lerakódnak a gépben. Ehhez jönnek még a mosószer maradványai, a vízkőlerakódások és az alattomos penész, amit nehéz eltávolítani. Legalábbis, ha nem végzi el a megfelelő karbantartást. Tudja meg, hogyan orvosolhatja a problémát egyszer és mindenkorra.

Miért büdös a mosógépe?

Nem titok: egy olyan nedves és meleg környezet, mint a mosógép belseje, valóságos mágnesként vonzza a baktériumokat és a penészt. Ezt a szabályt nem szabad elfelejteni. Akár magában a dobban, akár a mosószerrekeszben vagy a szöszszűrőben, ezek a kis élőlények mindenhol ott vannak. De nem csak ezek a nemkívánatos vendégek terjesztenek kellemetlen szagokat. Még a piszkos, pangó víz is felerősítheti ezeket a zavaró szagokat.

Hogyan tisztítsa ki a büdös mosógépet?

Szerencsére van néhány természetes, mégis praktikus módszer, amellyel száműzheti azokat a rettegett szagokat, amelyek büdösítik a gépet és átitatják a ruháit. Íme néhány ezek közül.

Rizs

Sokan nem is sejtik, hogy a rizsben lévő keményítő milyen lágyító hatású. Pedig felbecsülhetetlen segítséget nyújt az öblítéshez: lágyítja a szöveteket, és gyönyörű fényt ad nekik. Így aligha meglepő, hogy a rizsvíz a hajmaszkok kedvelt összetevője. Mi több, a rizs állítólag a nedvességet és a kellemetlen szagokat is magába szívja. És ez még jó is, hiszen ruháinkat gyakran átjárják a sütésből vagy dohányzásból származó erős szagok! Itt még a nehezen eltüntethető izzadságfoltok esetében is rövid idő alatt végez velük a rizs. Arra is számíthat, hogy elűzi a penészgombát, amely gyakran megtapad a dob gumiján.

Így működik

Tegyen egy maréknyi rizsszemet egy pamutzacskóba vagy egy gézcsíkba, és tegye bele a gépbe.
Adjon hozzá néhány csepp illóolajat (lehetőleg levendulát) az illatosításhoz.
Ezután indítson el egy 30°C-os ciklust.

És kész: ruhái tisztábbak és frissebbek lesznek, mint valaha!

Fehér ecet

Bár a gép a mosási ciklus után kipumpálja a vizet, gyakran sok nedvesség marad. Nehéz kimutatni, de ez bekerül a gumitömítésekbe, a szöszszűrőbe, a mosószeres fiókba, sőt a készülék aljába is. Ez pedig elkerülhetetlenül vonzza a baktériumokat és a penészt, amelyek aztán a vízkőlerakódásokkal és a mosószer-maradványokkal egyesülnek. Az eredmény: fojtogató szagok, amelyek elrontják a mosást. De ennek a csapásnak a leküzdésére létezik egy természetes termék, amelynek hatása páratlan. Természetesen a fehér ecet. Ez az erős antibakteriális szer pillanatok alatt eltünteti a kellemetlen szagokat!

Hogyan használja?

Öntsön fél csésze fehér ecetet a mosógépbe, és programozzon be egy normál üres mosási ciklust 30°C-os vagy magasabb hőmérsékleten.
Maradt még egy kis szennyeződés? Nem oszlott el teljesen a kellemetlen szag? Ha igen, ismételje meg ugyanezt a folyamatot, de ezúttal adjon hozzá egy csésze fehérítőt (olyat, amelyet a ruhák mosásához használ).
Végül, miután fertőtlenítette a gépet, győződjön meg róla, hogy a dob ajtaját nyitva hagyja. Ez a legjobb módja annak, hogy a gépet megfelelően kiszellőztesse, és végleg megszabaduljon a kellemetlen szagtól.

Citromos

A vízkő félelmetes ellensége minden olyan elektromos készüléknek, amely vizet használ. Ha olyan területen él, ahol különösen kemény a víz, tudja, miről beszélünk. Ahhoz, hogy megszabaduljon a mosógépben lévő vízkőtől, meg kell ismerkednie a probléma alapjaival. Mivel a vízkő lúgos anyag, semlegesítéséhez gyenge sav hozzáadása a géphez segít csökkenteni a pH-értéket. Természetesen számos olyan termék van a piacon, amely leegyszerűsítheti a feladatot. Ezek azonban általában drágák és vegyszerek. Természetes alternatívát keres? A citrom tökéletes megoldás. Fertőtlenítő, és vízkőoldó tulajdonsága megteszi a hatását!

Hogyan használja?

Egyszerűen öntsön egy nagy csésze citromlevet a mosószer adagolóba, és futtasson le egy üres mosási ciklust (ruhák nélkül) 30°C-on vagy magasabb hőmérsékleten. Nemcsak a vízkőlerakódások lesznek a múlté, de a penésznek és a kellemetlen szagoknak is búcsút inthet.

Milyen gyakran kell tisztítani a mosógépet?

Minden a mosási szokásaitól függ. Ha hajlamos természetes, növényi alapú termékeket használni, az öblítési ciklus gyakran tisztább. Ennek eredményeképpen a gépe kevésbé hajlamos a szennyeződésmaradványokra és a penészre. Ekkor akár évente egyszer is elvégezhető egy mélytisztítás. Ha viszont rendszeresen használ kőolajalapú mosószereket, kémiai anyaglágyítókat vagy illatosított termékeket, akkor kifejezetten ajánlott gyakrabban, három-hat havonta tisztítani a készüléket.

Ezt követően természetesen csak rajtunk múlik, hogy hogyan ítéljük meg. Ha azt veszi észre, hogy ruhái egy normál mosás után foltosak lesznek, vagy ha visszatérő dohos szagot érez, ne habozzon gyakrabban tisztítani a gépet. Annál is inkább, ha egyértelműen penész jelenlétét észleli: ez veszélyes lehet az egészségére, ezért soha ne hagyja figyelmen kívül a problémát.