Háztartás, Tippek

Így ne tegye tönkre a mosógépét: Mi a különbség a kézi mosópor és az automata mosópor között?

Lehet-e kézzel mosható ruhákat mosni a gépben – tapasztalt mesterek adtak váratlan tanácsokat.

A piacon a mosószerek széles választékát találjuk a mosóporoktól a gélekig. Céljukban, valamint az alkalmazás módjában is különböznek. Hiszen a mosóporok általában különböző típusúak – vagy kézi mosáshoz, vagy automata gépbe valók.

Ebben az esetben sokan értetlenül állnak a kérdés előtt, hogy mi a fő különbség a kézi mosáshoz és az automata mosógéphez való porok között. A válasz nagyon egyszerű, mert a gyártók kifejezetten különválasztják a kétféle mosáshoz való porokat.

Lehet mosógépben mosni kézi mosáshoz való porral?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához segít a kémiai összetétel, mert a kézi mosáshoz és az automata mosógéphez való pornak vannak különbségei – amelyek közül a legfontosabb a habképződés mechanizmusa a mosás során:

Ha kézi mosáshoz való port választott, akkor a vízben való feloldódása után elég sok habot kap (ami nagyban megkönnyíti a kézi mosás folyamatát);
A felesleges hab nem szükséges a mosógépes mosóporhoz (a mosás során csak magát a gépet károsíthatja).

Mi a különbség az automata és a kézi mosáshoz használt por között?

A szakértők szerint nem szabad úgy dönteni, hogy kézi mosáshoz tervezett mosószereket használunk automata mosógépben történő mosáskor. Ez ugyanis tele van problémákkal, mert kifejezetten fokozott habzással gyártják.

Nem szabad elfelejteni, hogy az automata mosáshoz való por (a gyártó automata feliratú) valóban univerzális. Hiszen nemcsak mosógépben, hanem kézi mosáshoz is használható.

Amivel helyettesítheti az automata mosógép mosóporát

Nem ritka azonban, hogy az automata mosógépben történő mosáshoz szükséges mosópor elfogyott. A szakértők megneveztek néhány egyszerű helyettesítőszert:

Hétköznapi mosogatószer;
Folyékony szappan vagy sampon (kíméletes mosást biztosít);
Háztartási szappan;
Szódabikarbóna és mosószappan keveréke;