Háztartás, Tippek

Így tartsa tovább frissen a sárgarépát mindössze 9 lépésben

Szerencsére rengeteg tipp és trükk van arra, hogyan tartható tovább frissen a sárgarépa, és ez magában foglalja a fagyasztást is. Szóval görgessen lejjebb, és fedezze fel a friss sárgarépa tartósítására vonatkozó tippeket.

1) lépés: Győződjön meg róla, hogy a sárgarépa friss

Győződjön meg arról is, hogy fiatal, puha, friss és hibáktól mentes.

A legjobb tipp, ha frissen szedett sárgarépát választ. Ha pedig nem tudja közvetlenül a szedés után lefagyasztani, tegye a hűtőszekrénybe, amíg át nem tudja tenni a fagyasztóba.

2) lépés: Legyen óvatos, hová teszi

A friss sárgarépa hűtőben való tartósításához a legjobb tippek közé tartozik ez: ne tegye alma, banán vagy dinnye közelébe, mivel ezek a gyümölcsök etiléngázt tartalmaznak. Ha a sárgarépát ennek teszi ki, kesernyés ízt kap, ami körülbelül két hét alatt jelentkezhet.

3) lépés: Ne mossa meg felhasználás előtt

Hagyja szárazon úgy, ahogy van, ha meg szeretné tanulni, hogyan tartsa tovább frissen a sárgarépát.

Amikor pedig eljön az ideje, hogy felhasználja (akár egy recepthez, akár nyersen szeretné elrágcsálni), öblítse le vagy súrolja le folyó víz alatt (extra pont jár, ha van egy zöldségkefe, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket).

4) lépés: Távolítsa el a leveleket

Tudta, hogy a zöldek csökkentik a sárgarépa nedvességét és tápanyagtartalmát? Ezért egy éles késsel óvatosan vágja le ezeket a leveleket.

További tippek a friss sárgarépa tartósításához (nem kötelező):

Hallott már a zöldségek blansírozásáról? Ez az a folyamat, amikor a zöldségeket leforrázzuk, mielőtt jéghideg vízbe tennénk őket. Ezt az eljárást blansírozásnak is nevezik, és megállítja azokat az enzimatikus folyamatokat, amelyek kevesebb ízt, színt és állagot eredményeznek.

Töltsön meg egy lábast 2/3-ig vízzel, és nagy lángon forralja fel.

Töltsön meg egy nagyjából ugyanekkora tálat hideg vízzel, és adjon hozzá körülbelül 12 jégkockát.

Adja a sárgarépát a forrásban lévő vízhez, és főzze rövid ideig (szeletelt sárgarépa esetén kb. 2 percig, egész sárgarépa esetén 5 percig).

Ne feledje, hogy a blansírozó vizet körülbelül 5 alkalommal nyugodtan újra felhasználhatja.

Ezután egy merőkanállal vegye ki a sárgarépát a forró vízből, és tegye a jéghideg vízzel teli tálba. A hűtés elengedhetetlen a ropogós, friss sárgarépához, mivel megállítja a főzési folyamatot.

Ezután tegye a sárgarépát egy szitába, és hagyja néhány percig lecsepegni, vagy hagyja néhány réteg papírtörlőn megszáradni.

5) lépés: Csomagolja be

Fogjon meg minden sárgarépát egyenként, és nagyon szorosan csomagolja be száraz papírtörlőbe. Minél szorosabban, annál jobb.

6) lépés: Választható tipp

A buborékfólia is működhet, de nézze meg, hogy tud-e olyat választani, amelyben kis textúrájú buborékok vannak. Ez biztosítja a sárgarépa ideális nedvességtartalmát, a buborékfólia textúrája megakadályozza, hogy a nedvesség felhalmozódjon a sárgarépa felületén.

Ráadásul a buborékfólia könnyen hozzáadhat körülbelül 2 hét frissességet a tárolt sárgarépához.

7) lépés: Tartsa légmentesen záródó tárolóedényben

A csomagolás után helyezze a sárgarépákat egy légmentesen záródó edénybe, és ügyeljen arra, hogy a tartály fedele és a felső sárgarépa között legalább 1,25 cm üres hely maradjon. Erre azért van szükség, mert az élelmiszerek fagyasztáskor tágulnak, ami azt jelenti, hogy a lehető legtöbb extra helyre lesz szüksége az edényben.

Ha úgy dönt, hogy műanyag zacskót használ (de csak egy ideig, mielőtt a sárgarépa rothadásnak indul), először nyomja ki belőle a lehető legtöbb levegőt, mielőtt lezárja a zacskót. Ha pedig véletlenül van vákuumzáró készüléke, akkor ez a tökéletes alkalom, hogy használja.

Az üvegedény semmiképpen sem a legjobb módja a sárgarépa tárolásának, mivel az üveg a fagyasztóban megrepedhet és eltörhet.

Végül, hogy ropogós, friss sárgarépát biztosítson, mindenképpen címkézze fel a tárolóedényt azzal a dátummal, amikor a sárgarépát a fagyasztóba tette. Így tudni fogja, hogy mennyi ideig volt benne a sárgarépa.

8) lépés: Tegye be a fagyasztóba

Most már tudja, hogyan kell megfelelően tárolni a sárgarépát, amíg el nem jön a felhasználás ideje. Ezek a sárgarépák, ha megfelelően csomagolja, körülbelül 9 hónapig megőrizhetik minőségüket, ha egy közönséges fagyasztószekrényt használ műanyag edénnyel. Ráadásul, ha a fagyasztott sárgarépát főtt ételekben használja fel, biztosan fokozza az ízét.

Még néhány tipp a friss sárgarépa tartósításához:

A sárgarépát késsel kisebb kockákra is vághatja (a 6,5 mm körüli méret megfelelő).

A feldarabolt sárgarépát helyezze egy tepsire, és ügyeljen arra, hogy a darabok ne érjenek össze. Az egymáshoz érő sárgarépák össze fognak fagyni.

Ha nincs elég hely a tepsiben ahhoz, hogy az összes sárgarépát egyszerre fagyassza le, válasszon több tepsit.

Tegye a tepsi(ke)t a fagyasztóba körülbelül 1-2 órára, vagy amíg nem látja, hogy a sárgarépa megfagyott (ez akkor történik, ha a fagyott sárgarépaszeleteket nem tudja egyenként elvágni vagy megtörni).

Ezután a répaszeleteket egy fagyasztásálló műanyag edénybe teheti.

9) lépés: Így kell megfelelően tárolni a sárgarépát, hogy friss maradjon

Most, hogy ismeri a legjobb otthoni módszereket a sárgarépa hosszabb ideig tartó friss tárolására, nyugodtan ismételje meg ezeket a lépéseket, ha legközelebb túl sok sárgarépa lesz otthon.