Egészség

Kardiológus figyelmeztet az energiaitalok fogyasztásának veszélyére: „Ez egy orosz rulett”

Már hallottunk olyan történetről, hogy nagy mennyiségű energiaital fogyasztása után végzetes dolog történt.

Tudományos tanulmányok azonban most már több szempontból is rávilágítanak az energiaitalok fogyasztásának mellékhatásaira. Az alábbiakban egy orvos véleményét mutatjuk be, és érdemes elgondolkodni rajta.

Úgy tűnik számunkra, hogy az energiaitalok viszonylag ártalmatlanok, de fogyasztásuk kockázatokkal jár. Ezért az ital fogyasztásakor az embereknek tisztában kell lenniük ezzel; különösen, mivel ezen italok népszerűsége egyre nő a fiatalok körében. A szülőknek beszélgetéseket kellene folytatniuk gyermekeikkel az energiaitalok fogyasztásának hatásairól.

A tanulmányok szerint az energiaitalok fogyasztása számos mellékhatást okoz, amelyek közül a leggyakoribbak a következők

Szívproblémák: Az energiaitalok túlzott fogyasztása növelheti a vérnyomást, a pulzusszámot és a szívritmuszavart. Ezenkívül az energiaitalok koffeinje és taurinja összehúzhatja a szívizomsejteket, ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet .
Cukorbetegség: Az energiaitalok nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami hozzájárulhat a vércukorszint emelkedéséhez és az inzulinrezisztencia kialakulásához. A cukorbetegség növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a vesebetegségek és a szemproblémák kockázatát.
Alvászavarok: Az energiaitalok koffeine miatt gátolhatják az alvást és csökkenthetik az alvás minőségét. Az alváshiány befolyásolhatja az agyműködést, a hangulatot, az immunrendszert és az anyagcserét.
Függőség: Az energiaitalok rendszeres fogyasztása függőséget okozhat, ami elvonási tüneteket eredményezhet, mint fejfájás, ingerlékenység, fáradtság és koncentrációhiány.
Fogszuvasodás: Az energiaitalok savasak és cukrosak, ami károsíthatja a fogzománcot és elősegítheti a fogszuvasodást. A fogszuvasodás fájdalmat, gyulladást és fogvesztést okozhat.

Ez azonban nem az első tanulmány a témában. Más tanulmányok szerint az italok fejfájást, függőséget és szorongást is okozhatnak.

A kardiológus egyenesen azt állítja, hogy a fiatalok energiaital-fogyasztása tiszta orosz rulett. Az italok akár szívritmuszavarokhoz is vezethetnek. Kérjük, ossza meg ezt a figyelmeztetést másokkal is.

Ha lehetséges, jobb természetes módon növelni az energiaszintet, például elegendő alvással, egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.