Egészség

Kerülje el a műtétet: a gyógyító gyógynövény, amely feloldja a vesekövet

Van egy világszerte, és különösen az ájurvédikus gyógyászatban gyakran használt gyógynövény, amelyet különböző egészségügyi problémákra használnak.

A fájdalmas vesekövek kezelésében, illetve méretének csökkentésében való segítő erejét és hatékonyságát egy 60 betegen végzett vizsgálat bizonyítja.

Vesekövek és természetes gyógymódok

A vesekövek a nyugati világban az emberek mintegy 10%-át érintik.

E gyakori állapot természetes gyógymódjai közé tartozik a fekete ribizli, az áfonya és az omega-3 zsírsavak, de egy növény kiemelkedik a vesekövek elleni küzdelemben.

Ez a Nigella sativa (N. sativa), vagy más néven fekete egyiptomi kömény, amelynek magjait régóta használják élelmiszerként és gyógyszerként egyaránt.

A sarkantyúfélék családjába tartozó, többek között Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos sativa gazdag történelmi és vallási háttérrel rendelkezik. Magjait és olaját évszázadok óta széles körben használják különféle betegségek kezelésére.

A muszlimok például a N. sativa-t minden betegség csodaszerének tartják, ami miatt a Tibb-e-Nabwi, vagyis a prófétai gyógyászatban is tisztelt helyet kapott.

A fekete kömény hatékonysága vesekő ellen

A Phytotherapy Research című folyóiratban közzétett tanulmány megkísérelte felmérni a vesekő feloldásának hatékonyságát.

Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált klinikai vizsgálatban 60 betegnek 10 héten keresztül naponta kétszer 500 milligramm fekete köményt tartalmazó placebót vagy gyógyszert adtak.

A bevont önkéntesek 20 és 60 év közöttiek voltak, és 5 milliméternél nagyobb vesekövük volt. A csoport szonográfia segítségével felmérte a betegek veseköveinek méretét a vizsgálati időszak előtt és után.

Azt találták, hogy a feketeköményt szedők csoportjában 44,4%-nak teljesen megszűnt a veseköve, 3,7%-nál a kövek mérete változatlan maradt, és figyelemre méltó 51,8%-nál csökkent a kövek mérete.

Ezzel szemben a placebocsoportban csak 15,3%-nak szűnt meg teljesen a veseköve, 11,5%-nak csökkent a kövek mérete, és 57,6%-nak nem változott a kövek mérete.

A feketeköményt a vizsgálati csoport általában jól tolerálta. Jelentősen növelte a szérum a kalciumszintjét, és hatékonyabbnak bizonyult a kisebb, különösen a 7 mm-nél kisebb átmérőjű kövek esetében.

A kutatók jelentős különbséget tapasztaltak a vesekő méretében a két csoport között, amiből arra következtettek, hogy a feketekömény hatékony lehet a vesekövek zsugorításában vagy akár teljes eltávolításában.

A só és a vesekőprobléma

A vesekövek elleni természetes megoldások keresésében nemcsak a feketekömény bizonyult sikeresnek.

A citromterápia jó megoldásnak tűnik a hipocitráturikus nefrolitiazisban (a vesekő egy típusa) szenvedő betegek számára míg az omega-3 zsírsavak hosszú távú pótlása hozzájárulhat a kalcium-oxalátkő kialakulásához.

A vesekő a lakosság 10-12%-át érinti, 50%-ban kiújulhat. A férfiak és nők aránya 3:1.

E kövek körülbelül 60%-a kalcium-oxalátból, 20%-a kalcium-foszfátból, és 9-10%-a húgysavból származik. A vesekövek növelik a veseelégtelenség és -elzáródás, valamint a kapcsolódó állapotok kockázatát.

Évtizedek óta ismert, hogy a só valójában csökkenti a vesekövek kockázatát az állatoknál, mert növeli a vízfelvételt, ami hígítja a vizeletet, és így radikálisan csökkenti a vesekő kiválásának kockázatát.

Ugyanez történik az embereknél is: a több sófogyasztás több folyadékbevitelt jelent, ami aztán hígabb vizelethez és a vesekő kialakulásának kisebb kockázatához vezet.

Végül

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás is befolyásolhatja a vesekő kialakulásának kockázatát, mivel a friss gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a vizelet savasságát, és ezáltal a kőképződés kockázatát.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.