Egészség

Miért a feta a világ egyik legegészségesebb sajtja

A feta sajt az egyik legkülönlegesebb sajt, amit találhat. Enyhén diós íze van, puha, de szilárd állaga, és tökéletes, enyhén sós sajtos energiát ad egy egyébként ízetlen ételnek.

Ha evett már görög, mediterrán vagy közel-keleti ételeket, akkor tudja, hogy a feta mennyire fel tudja dobni az ízét.

Azt azonban talán nem tudja, hogy a feta sajt amellett, hogy finom, még jót is tesz. Sőt, egyedülálló tápanyagprofilja miatt akár a „világ legegészségesebb sajtja” címet is kiérdemelheti.

Olvassa el a feta sajt összes egészségügyi előnyét, hogy megtudja, milyen előnyökről maradhat le!

A feta sajt tápértékei

Sajt? És egészséges? Tényleg!!!

Lehet, hogy nem brokkoli, de a feta sajtnak tagadhatatlanul van néhány tápértékbeli aranycsillaga, különösen, ha bio juh- vagy kecsketejből készül.

Kezdjük azzal, hogy összehasonlítjuk ennek az egyedülálló sajtterméknek a jó és rossz pontjait:

A feta sajt jótékony egészségügyi hatásai

Jó forrása:

  • Fehérje (14 g csészénként)
  • Riboflavin (1,3 mg csészénként, az ajánlott napi adag 74%-a)
  • B12-vitamin (2,5 mg csészénként, az ajánlott napi adag 42%-a)
  • kalcium (739 mg csészénként, az ajánlott napi adag 74 %-a)
  • foszfor (506 mg csészénként, az ajánlott napi adag 51%-a)

A rossz:

  • Koleszterin (133 mg csészénként, az ajánlott napi adag 44%-a)
  • Nátrium (1674 mg csészénként, az ajánlott napi mennyiség 70%-a)

A tiszta tápanyagtartalmán kívül azonban a fetának van néhány olyan egyedi tulajdonsága is, ami miatt méltó a legegészségesebb sajt címre.

Ez az öt meglepő egészségügyi előny talán arra készteti, hogy érte nyúljon, amikor ma eldönti, hogy adjon-e fetát az ebédre szánt salátájához.

A feta sajt 6 meglepő egészségügyi előnye

1) Alkalmas azoknak, akik nem tudják megemészteni a tehéntejtermékeket

A lakosság nagy része különböző mértékben nehezen emészti meg a tehéntejtermékeket. A feta sajt egészségügyi előnyeit ez nem befolyásolja!

A fetának köszönhetően egyáltalán nem kell lemondania a sajtról! Jó minőségét elsősorban a juh- és néha a kecsketejnek köszönheti, amelyek sokkal könnyebbek a gyomrunknak.

Valójában soha ne vásároljon tehéntejből készült fetát: az nem igazi feta, és teljesen más az ízprofilja.

2) A hisztidin és a B6-vitamin kombinációja

A hisztidin esszenciális aminosav (különösen a gyerekeknél), ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem állítja elő, és az étrendünkből kell beszereznünk.

A B6-vitamin fontos a táplálék energiává alakításában, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében, és kulcsfontosságú tápanyag a szemünk, a hajunk, a bőrünk és a májunk számára.

Ha a hisztidint B6-vitaminnal kombináljuk, hisztaminok képződnek, amelyek a szervezet sejtjeinek immunválaszának részét képezik a sérülésekre és betegségekre adott válaszreakcióban.

A gyulladásról és a hisztaminreakciókról gyakran beszélnek negatívan, a krónikus betegségek és az allergiás reakciók kapcsán. A valóságban azonban kis mennyiségű gyulladás szükséges a betegségek leküzdéséhez és a szervezet gyógyulásához.

Ez teszi a fetasajtot az immunrendszer számára előnyössé, különösen, ha antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel, például gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt fogyasztjuk.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a hisztidint, valamint B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek jótékonyan hatnak a fáradtságproblémák kezelésére, javítására és a fáradtságból való felépülésre.

3) Magas fehérjetartalom

A fehérje a test minden sejtjében megtalálható. Szükségünk van rájuk a sejtek javításához és az újak létrehozásához, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Enzimként, antitestként, hírvivőként, szerkezetként és támaszként, szállításként és raktározásként funkcionálnak. Egész egyszerűen, fehérjék nélkül nem tudnánk létezni!

4) A 2-es típusú cukorbetegség

A feta sajt egyik legjobb előnye a magas fehérjetartalma (28 grammos adagonként 4 gramm fehérjét képvisel!).

Még ennél is jobb az a tény, hogy a fehérje, különösen az állati eredetű tejtermékekből származó fehérje mennyire hatékonyan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A kutatók megállapították, hogy az ezekben a termékekben található fehérje pozitív hatással van az inzulinelválasztásra, és a kalcium, a magnézium, a kálium, a specifikus aminosavak és az alacsony glikémiás indexű cukrok kombinációja jótékonyan hat a glükózszabályozásra, az inzulinérzékenységre és az inzulinelválasztásra.

Ez pedig csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

5) Kalcium és a csontok egészsége

Nem meglepő, hogy a feta sajt jó kalciumforrás, egy olyan ásványi anyag, amely alapvető szerepet játszik a csontok egészségében. A kalcium emellett segít a vér megfelelő alvadásában, üzeneteket küld az idegeknek és összehúzza az izmokat.

Kalciumraktárai 99%-a a csontjaiban és a fogaiban található, és naponta veszít kalciumot a bőrén, a körmökön, valamint a vizelettel és a széklettel is.

Sajnos a szervezet nem tudja maga előállítani a kalciumot (mivel ez egy esszenciális elem), hogy pótolja, ezért vagy táplálékból veszi be, vagy a szervezet ellopja a csontokból, ami törésekhez, repedésekhez és csontritkuláshoz vezet.

A csontok egészségének szempontjából fontos ásványi anyagok még a D-vitamin és a magnézium, amelyek nélkül a kalcium nem tudja ellátni a feladatát.

6) A-vitamin

Az A-vitamin zsírban oldódik, és nagyon fontos az immunrendszer működéséhez, a látáshoz, a szaporodáshoz és a sejtek közötti kommunikációhoz.

A feta nagyszerű A-vitaminforrás, és a sajt zsírtartalma miatt a szervezet jobban felszívja.

Egy kis figyelmeztetés

A feta sajt mindezen egészségügyi előnyei ellenére fontos a mértékletesség

Mint korábban említettük, a feta minden pozitív tápértékének ellenére mégiscsak sajt, ráadásul meglehetősen sós, így csak egy kevés is elég.

Csak saláták, pitakenyér, bruschetta köreteként használja, vagy próbálja ki friss gyümölccsel vagy egy kis mézzel megcsepegtetve.

Tippek a jó minőségű feta sajt vásárlásához

Íme 5 hasznos tipp:

1) Olyan sajtot keressen, amely juh- vagy kecsketejből (vagy a kettő kombinációjából) készült.

2) Vásároljon minősített bio/organikus sajtot.

3) Figyeljen az avasodásra. A fetasajtnak még fehérnek kell lennie, és sós lében kell tárolni, hogy megőrizze ezt a színt. A sárgulás azt jelenti, hogy egy ideig a sóslén kívül levegőnek volt kitéve.

4) Ha teheti, vásároljon görög sajtot. Görögországban szigorú előírások vonatkoznak a fetára (egyértelműen meg vannak határozva a prioritások!), így ha görög fetasajtot vesz, tudja, hogy hiteles forrásból származó sajtot vásárol.

5) A felületén morzsás lyukaknak kell lenniük, és nem szabad túl könnyen morzsolódnia. Ha túlzottan morzsolódik, az azt jelenti, hogy valószínűleg tehéntejből készült (azaz nem valódi feta).

Következtetés

A feta sajt számos egészségügyi előnnyel jár, és ha mértékkel fogyasztjuk, segíthet az egészségünk javításában.

Már egy kis mennyiség is hihetetlen ízt adhat az egyébként kissé ízetlen ételeknek, ezért ne habozzon – élvezze a feta sajtot. A teste és az ízlelőbimbói meg fogják hálálni.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.