Egészség

Különleges infarktus a hőségben: Tünetek és megelőzés

A szív- és érrendszeri betegségeket tartják a legveszélyesebbnek, a lakosság körében a legmagasabb a halálozások aránya. Ezért mindenkinek tisztában kell lennie a tünetekkel, amelyek a probléma kialakulására utalnak.

A Szívgyógyászok Szövetsége szerint a meleg időjárás komoly szerepet játszik a szívproblémák, köztük a szívroham kialakulásában.

Meleg időben az emberi szervezet a víz-só egyensúly felborulása miatt szenvedhet, amit az okoz, hogy a szervezet sok folyadékot és vele együtt ásványi sókat veszít. Az ilyen hiány legrosszabb esetben szívmegálláshoz vezethet.

Ezenkívül a hőségben a vér besűrűsödik, ami jelentősen növeli a vérrögök és az összes kapcsolódó probléma – szívroham, agyvérzés, tüdőembólia stb. – kockázatát.

Egyébként az orvosok szerint a szívroham olyan alattomos dolog, hogy olyan jelekkel is kezdődhet, amelyek semmiképpen sem utalnak szívproblémákra.

Az egyik ilyen nem szokványos jel az állkapocsban jelentkező fájdalom. Ez lehet enyhe vagy rövid ideig tartó, kevés kellemetlenséget okozó fájdalom. A betegek azonban többször állították, hogy a szívrohamot megelőzően nyomás- vagy szorító érzést éreztek az állkapcsukban. Ez a fájdalom néha hasonlíthat a fogfájásra, és még élesebb is lehet. Ez a tünet gyakrabban fordul elő nőknél, akik szívrohamot és mellkasi fájdalmat tapasztalnak.

Vegye figyelembe, hogy még akkor is szükséges az orvosi konzultáció, ha az állkapocsban jelentkező időszakos fájdalmat nem kísérik más tünetek, mert az ilyen fájdalom más betegségekre, például ízületi gyulladásra is utalhat.

Megelőzésként az orvosok azt javasolják, hogy ne végezzen intenzív munkát a hőségben (nehéz súlyok cipelése, gyors séta, olyan telken való munkavégzés, ahol le kell hajtani a fejet), ne locsolja magát jeges vízzel ha felmelegedett a teste, és ne tartózkodjon 15-20 percnél többet egyhuzamban a napon, valamint ne egyen túl sokat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.