Egészség

Minden fog a test egy-egy szervéhez kapcsolódik: bármelyik fog fájdalma előre jelezheti a jövőbeli problémákat

A fogak és a belső szervek teljes térképe.

Aligha van olyan ember, aki még soha életében nem tapasztalta meg a fogfájás „bűvöletét”.

És bár a fogfájás gyakran ínybetegség vagy fogszuvasodás jele, bizonyos esetekben a belső szervek működésében jelentkező problémákat is jelezhet.

Tény, hogy minden egyes fog egy-egy szervért vagy rendszerért felelős az emberi szervezetben, így ily módon a szervezetünk „utal” nekünk egy esetleges betegségre. Így érthetjük meg, miért fáj a fogunk.

Ha fogfájás miatt aggódik, a leglogikusabb, ha azonnal elmegy a fogorvoshoz, és közvetlenül a fájdalom forrásánál keresi a problémát.

Néha azonban előfordul, hogy a fog teljesen egészséges, vagy már régen eltávolították, de a fájdalom ezen a helyen mégis időnként jelentkezik.
Ez a fantomfájdalom a fogaknak jeleket küldő belső szervek problémáira utal.

Sok szakértő szerint a vesénk és a húgyhólyagunk állapotát az alsó és a felső metszőfogak tükrözik, míg a máj a szemfogakhoz kapcsolódik.

A premolárisok (4. és 5. fogak, amelyek az állkapocs két oldalán, a szemfogak mögött helyezkednek el) szoros kapcsolatban állnak a tüdővel és a vastagbéllel. A gyökérfogak (6. és 7.) a hasnyálmirigy, a lép és az epehólyag, míg a bölcsességfogak a szív és a vékonybél állapotát jelzik.

A krónikus pyelonephritis, cystitis vagy középfülgyulladás jele az első és második metszőfogak fájdalma.

A mandulagyulladást és a csontritkulást az első metszőfogak időszakos fájdalma jelezheti, az ugyanezen a területen jelentkező állandó fájdalom pedig az epehólyag- vagy májgyulladás jele.

Allergiás reakciók, például asztma vagy orrmelléküreg-gyulladás, valamint krónikus tüdőgyulladás és vastagbélgyulladás esetén a negyedik és az ötödik őrlőfog fáj.

Az alsó és felső őrlőfogak fájdalma szintén a váll- vagy térdízületi problémák jele. Ezenkívül a belekben zajló gyulladásos folyamatokat jelezheti.

A gyomorhurut, a vérszegénység, a nyombélfekély vagy a hasnyálmirigy-gyulladás a felső hatos és hetedik fogak fájdalmával nyilvánul meg.

Ha csak a felső hatosok fájnak, akkor pajzsmirigydaganat, arcüreggyulladás, mandulagyulladás vagy gyulladt lép lehet a háttérben. Ha érelmeszesedésben szenved, akkor az alsó őrlőfogak fájdalmát tapasztalhatja.

A szakértők szerint az alsó hetediken jelentkező fájdalom azt jelzi, hogy valakinek tüdőproblémái vannak, például asztma, gyulladás vagy hörghurut.

Ezenkívül az ilyen fájdalom annak is jele lehet, hogy polip van a belekben.

A szervek és a fogak között nagyon szoros kapcsolat van, ezért figyeljen oda a szájüreg állapotára. Rendszeresen keresse fel fogorvosát, hogy a betegségeket minél korábban felismerje.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.