Diéta, Egészség

Lehet inni teát/kávét üres gyomorra a fogyásért?

A legtöbben egyetértenénk azzal a kijelentéssel, hogy „A mai jó hangulatot a kávé szponzorálja”, és ez azért van így, mert a tea és a kávé olyan italok, amelyek segítenek energikusan végigvinni a napot. Ezek az italok képesek a szükséges energialöketet biztosítani, amikor csak egy kis lanyhulás következik be, legyen az reggel, délután vagy este.

Mind a kávé, mind a tea élénkítő hatású, és egy csésze kávéra/teára támaszkodunk, hogy beindítsuk a napot. Több oka is van annak, hogy miért függünk ezektől a forró italoktól – mind a kávé, mind a tea koffeint tartalmaz, ami egy természetes stimuláns, amely segíthet abban, hogy éberebbnek érezzük magunkat. Néhány ember számára a reggeli kávé- vagy teafogyasztás napi rituálévá vagy szokássá vált – az illat, az íz és a csésze kávé vagy tea elkészítésének és elfogyasztásának rutinja megnyugtató lehet, és segít beállítani a napot. Nem meglepő, hogy sokan azért isznak reggel meleg folyadékot, például kávét vagy teát, hogy serkentsék az emésztést és mozgásba hozzák az emésztőrendszert. Egyes kultúrákban és országokban, különösen Indiában, a tea vagy kávé fogyasztása és felszolgálása a vendéglátás és a társasági élet fontos része.

Ha pedig a fogyásról van szó, a tea/kávé koffeintartalmáról úgy vélik, hogy fokozza az anyagcserét és kalóriát éget, de helyes-e éhgyomorra kávét vagy teát inni a fogyás érdekében? Derítsük ki!

Segíthet-e a kávé/tea a fogyásban?

A kávé koffeintartalma élénkítő hatású, elnyomja az étvágyat, valamint anyagcsere- és zsírégető tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett a koffein termogén tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy további kalóriákat éget el a szervezetben. Annak ellenére, hogy kevésbé ismert, a kávé gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például káliumban és magnéziumban. Figyelembe véve a kávé számos előnyét, egy csésze kávé elfogyasztásának van értelme. A helytelen kávéfogyasztás azonban súlygyarapodáshoz vezethet.

A tealevelek bővelkednek katechinekben, amelyek egyfajta flavonoidok, amelyek harcolnak a szabad gyökök ellen, és minimalizálják a szervezetet érő oxidatív stresszt. Emellett a katechinek fokozzák az anyagcserét, ami segít több kalóriát elégetni. A különböző teafajták, mint például a fehér, a fekete és a zöld tea mind ugyanabból a levélből származnak, de különböző feldolgozási technikáknak vetik alá őket. Különbségeik ellenére mindegyik típus különböző százalékban tartalmaz katechineket, flavonoidokat és koffeint. A koffein és a katechinek kombinációjáról kiderült, hogy fokozza az anyagcserét és segíti az extra kalóriák elégetését.

Ahhoz, hogy az alacsony kalóriatartalmú italok, például a kávé vagy a tea maximális előnyeit élvezhesse, a legjobb, ha feketén vagy tisztán fogyasztja őket, tej, cukor, tejszín vagy mesterséges édesítőszerek hozzáadása nélkül. Ezek az adalékanyagok ugyanis ezeket az egészséges italokat magas kalóriatartalmúvá változtathatják, és semmissé tehetik előnyeiket. Ráadásul a mesterséges édesítőszerekről kiderült, hogy megváltoztatják a bélmikrobiomot, ami kulcsfontosságú a fogyás felgyorsítása szempontjából. Fontos, hogy a kávé/teafogyasztást csak napi két-három csészére korlátozzuk.

Tehát, ihatunk-e teát kávét üres gyomorra a fogyás érdekében?

1) Nem, a tea/kávé éhgyomorra történő fogyasztása nem nyújt semmilyen extra előnyt a más időpontban történő fogyasztáshoz képest. Épp ellenkezőleg, van néhány mellékhatása annak, ha reggel, éhgyomorra főzünk és töltünk magunknak egy csészével. Néhányan azt veszik észre, hogy a kávéban/teában lévő koffein gyomorégést, savasságot válthat ki, ha reggel fogyasztják.

2) A cukor, tejszínhab stb. hozzáadása sok üres kalóriát ad hozzá, és hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat, ami később a nap folyamán az energiaszint összeomlásához vezet. Ez fáradtságot, csökkent produktivitást és fokozott éhséget eredményezhet, ami túlfogyasztáshoz és súlygyarapodáshoz vezethet.

3) A szakértők azt javasolják, hogy az első csészét 9:30 és 11:30 között fogyasszuk el. A napot valójában egy pohár meleg vízzel kellene kezdeni, nem pedig kávéval vagy teával. Ébredés után a kortizolszinted megemelkedik, és körülbelül 30 perc alatt eléri a csúcspontját, különösen reggel 8 és 9 óra között. Mivel a koffein kiváltja a kortizol kiválasztását, a legjobb, ha 9:30 és 11:30 között fogyasztja a kávét, hogy elkerülje a kortizolszint emelkedését ebben a csúcsidőszakban. Ezért fontos, hogy ne növeljük a kortizolszintet, és a megfelelő időben történő kávéfogyasztás segíthet szabályozni azt.

4) Továbbá, mivel a kávé és a tea dehidratációt okozhat (a tea egy teofillin nevű vegyületet tartalmaz, amely dehidratációt okozhat), ezért hidratálja a szervezetét normál vízzel, várjon néhány órát, majd kortyolgassa kedvenc italát.

5) A tea/kávé savas jellege savasodást válthat ki.

6) A tea/kávé tejtartalma puffadást okozhat, ha reggelente elsőként kortyolgatja.

Összefoglalva, bár a tea és a kávé megadja a nap alaphangját, és segít abban, hogy éberebbnek érezzük magunkat, ajánlott a napot vízzel kezdeni, és a kávé- és teafogyasztást is korlátozni 2-3 csészére egy nap alatt, hogy elkerüljük a kiszáradást, és ne fogyasszuk lefekvés előtt, mert megzavarhatják az álmunkat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.