Háztartás, Tippek

Meg kell-e hámozni az újkrumplit főzés előtt: a válasz el fogja ámítani

Kiderült az ideális burgonya titka – kell-e hámozni az újkrumplit.

Az újkrumpli sokak asztalán régóta várt és kívánatos étel. Köztudott, hogy sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, mert nyomelemekben és vitaminokban gazdag.

Az újkrumplit az különbözteti meg, hogy rendkívül finom és vékony a héja, és egyesek inkább hámozatlanul főzik. Sőt, van egy olyan közhiedelem, hogy a hámozatlan burgonya fogyasztása még előnyös is.

Lehet-e újkrumplit héjastul enni?

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a burgonyatermesztés során gyakran használnak különféle műtrágyákat és kémiai készítményeket a terméshozam növelése és a kártevők elleni védekezés érdekében. Ezért érdemes elgondolkodni, mielőtt héjas burgonyát eszünk, mert fennáll annak a lehetősége, hogy a vegyszerek összegyűlhetnek a gumó héjában.

Más kérdés, ha saját zöldségeskertből származó burgonyát eszik, ahol nem használnak vegyszereket. Az agronómusok szerint az ilyen fiatal burgonyát nemcsak lehet, hanem kell is héjával együtt enni. Ez ugyanis sok vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz.

Hogyan kell helyesen meghámozni az újkrumplit?

Vannak egyszerű és hatékony módszerek a fiatal burgonya gyors hámozásához. Ehhez tegye a krumplikat egy edénybe vízzel, és fedje le fedővel. Ezután hagyja a vízben állni. Ezután kissé rázza meg az edényt, igyekezzen nem kiönteni a vizet, és vegye ki a burgonyát. Ha ez nem segít, ezt az eljárást meg lehet ismételni. Egy másik módszer ugyanezzel a működési elvvel – egy edény helyett használhat egy vastag műanyag zacskót.

Lehet-e hámozatlan újkrumplit enni?

Sokan kísértésbe esnek, hogy az újkrumplit közvetlenül a héjával együtt fogyasszák, mert az nagyon vékony, ráadásul hasznos is. Ne tagadja meg magától ezt az élvezetet, de főzés előtt alaposan mossa meg a gumókat. Arra is ügyeljen, hogy a burgonya ökológiailag tiszta és vegyszermentesen termesztett legyen, mert annak nyomai a héjon is megmaradhatnak.

Meg kell-e hámozni a burgonyát főzés előtt?

Sokan inkább úgy főzik a burgonyát, hogy előbb nem hámozzák meg. Valóban, a főzés után a gumók héja sokkal könnyebben leválik. Ha azonban úgy dönt, hogy főzés előtt meghámozza a burgonyát, ne feledje, hogy ezt közvetlenül a főzési folyamat előtt kell megtennie. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a burgonya gyorsan elsötétül.