Egészség, Tippek

Megégett a nyelve a forró ételtől: mit tehetünk?

Mindannyiunknak megégette már a nyelvét a forró kávé vagy étel. Ez fájdalmat okoz, és a nyelvet utána zsibbadtnak érezhetjük. Szerencsére a nyelv enyhe megégése nem veszélyes, és néhány tipp és házi gyógymód gyorsan enyhítheti a fájdalmat.

Ha ez történik, és még nem fejezte be az evést vagy a forró ital fogyasztását, akkor természetesen hagyja egy kicsit hűlni, hogy ne égesse meg még jobban a nyelvét. A gyógyulás elősegítése érdekében a legjobb, ha a következő napokban kerüli a forró, fűszeres és savas ételeket. Ezek csak feleslegesen irritálják a sebet. Ehelyett kövesse ezeket a tippeket, és próbálja ki a következő házi gyógymódokat.

Az égett nyelv hűtése

Ha megégette a nyelvét, először is hűtse le. Igyon például hideg vizet, és néhány percig forgassa a szájában. Ez segít a baktériumokat is kiöblíteni a sebből. A hideg joghurt, a jég és a jégkocka is hatásos. Ahhoz, hogy ezek az ételek kicsit enyhítsék a fájdalmat, néhány percig a szájban kell tartani őket.

A jégkockákról: a szájban lévő fagyás elkerülése érdekében a jégkockát mindig ide-oda mozgassa a szájában.

Égett nyelv: a cukor mint csodaszer

Van egy titkos tipp is az interneten, amely gyors segítséget ígér a leégett nyelvre: a cukor! Egyszerűen szórjon egy kis cukrot a nyelvére, és hagyja, hogy megolvadjon. A fájdalom gyorsabban enyhül, és az égő és zsibbadó érzés a nyelven megszűnik.

Ha nincs kéznél cukor, használhatunk mézet is. Csak hagyjon egy teáskanál mézet a nyelvére olvadni. Ez állítólag szintén enyhíti a fájdalmat, és antibakteriális hatása is van.

Kamillatea

A kamillatea antibakteriális hatású, enyhíti a fájdalmat és véd a gyulladás ellen. Arra azonban ügyeljünk, hogy a tea már egy kicsit lehűlt legyen, mielőtt meginnánk.
Antibakteriális szájvíz

Ha naponta egyszer vagy kétszer antibakteriális szájvizet használ, az is felgyorsíthatja az égett nyelv gyógyulását.

Az égés után gyakran kis hólyagok vagy foltok képződnek a nyelven. Ezeket nem szabad összenyomni, mert ez súlyos fertőzésekhez vezethet. Általában a nyelv néhány napon belül regenerálódik ezekkel a gyógymódokkal. Ha azonban a nyelv megduzzad, vagy ha a fájdalom rosszabbodik, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.