Egészség

10 tünet, amit teljesen figyelmen kívül hagyunk, pedig leukémiára utalhatnak

A rák korai felismerése kulcsfontosságú, ha meg akarja nyerni a betegség elleni harcot. Néha figyelmen kívül hagyjuk az első tüneteket ahelyett, hogy minél előbb vérvizsgálatot végeztetnénk, pedig ha leukémiáról van szó, mindenképpen jobb, ha sietünk!

1. Fájdalom a csontokban, izmokban és ízületekben

Úgy érzi, mintha egészen a csontjaiig hatolna a fájdalom, különösen a combja és a válla körüli csontoknál? Ez fontos tünet, mivel a leukémia gyakran csontfájdalomként jelentkezik.

2. Fejfájás

Súlyos fejfájás, amely gyakran közvetlenül ébredés után jelentkezik, éjszakai izzadás és általános testfájdalomérzet, valamint csökkent fájdalomküszöb – ezeket a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel a leukémiával összefüggő keringési problémákra utalnak.

3. Fáradtság és gyengeség érzése

Minél kevesebb a vörösvértest, annál kevesebb oxigén jut a szervezetbe, ami vérszegénységet, általános gyengeséget, izomfájdalmat, állandó letargiát eredményez. Az energia és a fizikai képességek hirtelen és megmagyarázhatatlan csökkenése aggodalomra ad okot.

4. Légzési problémák

A szervezetben lévő túl kevés oxigén légzési problémákat okoz. Hirtelen fellépő fulladásérzés, gyors légszomj, szapora légzés konkrét ok nélkül – ezeknek bárki számára aggodalomra kell okot adniuk.

5. Foltok a bőrön

Vörös pontszerű hólyagok vagy apró foltok, amelyek főként a mellkason, a háton, az arcon és a vállakon jelennek meg. Ezek a kialakuló betegség okozta rossz vérkeringés következményei.

6. Zúzódásokra és lassan gyógyuló sebekre való hajlam

A leukémia hatására a szervezetben egyre kevesebb vérlemezke keletkezik, és ennek következtében jelentősen csökken az alvadási képesség. Számos véraláfutás jelenik meg, és még a legkisebb sebek sem szűnnek meg vérezni, és hosszú időbe telik a gyógyulásuk.

7. Emelkedett hőmérséklet

Az ismétlődő fertőzések és a szervezet legyengülése emelkedett hőmérséklet formájában mutatkozik meg. Néha a szenvedő azt hiszi, hogy egyszerűen influenzás. Az immunrendszer nem képes megbirkózni a rákos sejtekkel, és végül semmilyen fertőzéssel nem tud megbirkózni.

8. Megnagyobbodott nyirokcsomók vagy atipikus csomók

A legyengült immunrendszer hajlamos a fertőzésekre, ezért a nyirokcsomók megnagyobbodnak. Ne feledje, hogy minden daganatot orvosnak kell megvizsgálnia.

9. Súlycsökkenés

Az étvágytalanság és a gyors fogyás fontos tünetek, amelyek a kialakuló betegségre utalnak. Néha hányás, híg széklet és az emésztőrendszer egyéb zavarai jelennek meg.

10. Gyomorfájás és puffadás

A leukémia gyakran okozza a máj és a lép megduzzadását, ami viszont egyértelműen puffadt gyomorérzetet okoz. Gyakori a hát alsó részén jelentkező fájdalom.

Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a tüneteket, ha észleli őket! Nem feltétlenül leukémiáról van szó, de mindenképpen meg kell vizsgálni.

Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket