A fokhagyma az egyik legegészségesebb zöldség. Emberek milliói ismerik jótékony tulajdonságait. Fontos azonban tudni, hogy a fokhagymát mértékkel kell fogyasztani, hiszen csak így várhatjuk el, hogy a lehető legtöbbet profitáljunk.
Milyen előnyei vannak a fokhagymának?
1) Az immunrendszer erősítése.
2) Küzdelem a különböző betegségek ellen.
3) A szív- és érrendszer erősítése.
4) Küzdelem a baktériumok ellen.
A fokhagyma tartalmaz:
- Mangán;
- szelén;
- foszfor;
- kalcium;
- réz;
- vas;
- kálium;
- vitaminok különböző csoportokból.
A fokhagymát gyakran használják a népi gyógyászatban. Az orvosok és a táplálkozási szakemberek is ajánlják.
Nagyon fontos azonban, hogy a fokhagyma fogyasztásakor ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget. A túlzott mennyiségű hatóanyag negatív mellékhatásokat idézhet elő.
Küzdelem a baktériumok ellen
A fokhagyma fő hatóanyaga az allicin. Ez az összetevő természetes antibiotikumnak nevezhető, amelyet őseink vezettek be. Az allicin elpusztítja a baktériumokat, gombákat, parazitákat és a staphylococcust.
Ha a fokhagymából a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni, akkor ajánlott frissen fogyasztani ezt a zöldséget. Hőkezelés után az allicin-tartalom jelentősen csökken.
Az allicin mennyiségét viszonylag könnyű meghatározni, mivel ez az összetevő befolyásolja a fokhagyma aromáját. Ha gyenge, akkor a fokhagymában lévő allicin mennyisége nagyon alacsony.
Immunitás támogatása
A fokhagyma vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amit a szakemberek már többször is bizonyítottak. Fontos azonban tudni egy egyszerű tényt: a fokhagyma csak megelőzésre alkalmas. Ha egy vírusos vagy fertőző betegség már előrehaladott, akkor a fokhagyma alkalmazásából nem sok haszna van.
A szív- és érrendszer erősítése
A fokhagyma bizonyítottan lassítja a koleszterintermelést, és csökkenti a vérben a „rossz” koleszterin szintjét. A fokhagyma rendszeres fogyasztása erősíti a szív- és érrendszert, és csökkenti a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.
Tanulmányok kimutatták, hogy a fokhagyma kénmolekulákat tartalmaz, amelyek fokozatosan ellazítják az ereket, ami csökkenti a vérnyomást és javítja az erek általános egészségét. A fokhagyma rendszeres fogyasztása javítja a véralvadást is.
Csökkenti a vércukorszintet
A cukorbetegeknek ajánlott a fokhagyma rendszeres fogyasztása. Ez a zöldség ugyanis hipoglikémiás tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban mindig fontos, hogy a fokhagymát felelősségteljesen fogyasszuk, ha cukorbetegségben szenvedünk. A hatóanyagok túltengése különböző betegségekhez vezethet.
Ellenjavallatok
Számos jótékony tulajdonsága ellenére vannak bizonyos ellenjavallatok, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha Ön bizonyos gyógyszereket szed, a fokhagymát rendkívül óvatosan kell használni. A zöldségben lévő hatóanyagok kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, ami negatív következményekkel járhat.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fokhagymát mértékkel kell fogyasztani. Ha ezt nem tartjuk be, gyomor-bélrendszeri problémák léphetnek fel. Néha allergiás reakciók is előfordulhatnak.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.