Háztartás

Miért ajánlott ecettel mosni a ruhákat?

A mosógép nagyszerű egyszerűsítő és időmegtakarító eszköz a háziasszonyok számára. Szinte mindenki megengedheti magának, hogy mosógépet vásároljon, és a ma kapható mosógépek választéka óriási. Ha megfelelően használja a mosógépet, és megfelelően karbantartja, akkor tíz évig vagy még tovább is bírhatja. Az ecet nemcsak a mosógép tisztításában segít, hanem a mosás minőségét is javítja. Ma elmondjuk, miért van szüksége ecetre a mosógépében, és hogyan használhatja az automata mosógép, és a ruhák tisztítására.

Miért van rá szüksége?

Az ecetet nem csak a főzéshez használhatjuk. Az utóbbi időben a háziasszonyok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezetbarát tisztítószerekre, amelyek biztonságosan használhatók olyan otthonokban, ahol kisgyermekek és háziállatok is élnek. Az egyik ilyen termék az ecet. Kiválóan alkalmas a kellemetlen szagok megszüntetésére, a felületek fertőtlenítésére és a szennyeződések eltávolítására. Az ecet ruhák mosására és a ruhákon lévő foltok eltávolítására is használható. Nézzük, hogyan és miért érdemes ecetet használni a ruhák mosásához.

Öblítőszer

Az ecet lágyítja a vastag szöveteket, így speciális textillágyító helyett is használható. Az ecetet már akkor is használták a nagyon piszkos ruhák mosására, amikor még nem voltak speciális mosószerek. A háziasszonyok azt javasolják, hogy 100 ml ecetet adjunk az öblítő rekeszbe. Ez különösen hasznos a törölközők mosásánál. Mosás után a törölközői olyan puhák lesznek, mint valaha.

Fehérítőszer

A fehér ruhák idővel megsárgulhatnak vagy mattá válhatnak. Valószínűleg egyetért azzal, hogy ezek a ruhák nagyon nem néznek ki esztétikusan, ezért mindig fontos, hogy a fehér ruhákat a színes ruháktól külön mossuk. Azt is javasoljuk, hogy adjon 100 ml ecetet ahhoz a vízhez, amelyben a ruháit mossa (vagy az öblítő rekeszbe, ha mosógépben mossa a ruháit). Az ecet hatékonyan eltávolítja a sárga izzadságfoltokat a ruháiból és az ágyneműből. Ez a módszer ideális függönyök és terítők mosásához is.

Az olyan kényes anyagokat, mint az alsónemű és a fürdőruha, más mosószer használata nélkül is lehet ecettel mosni. Áztassa a ruhákat 15 percig 50 ml ecetes vízben, majd jól öblítse ki és szárítsa meg.

Folt- és szagirtó

A ruhákról egyszerűen eltávolíthatja a foltokat, ha ecetet permetez a foltos területre. Várjon 10 percet, majd mossa ki a mosógépben. Ez a módszer pamut- és poliészterszövetek foltjainak eltávolítására alkalmas. A függönyök, kanapépárnák és párnahuzatok mosásához is használhat ecetet: így nemcsak a szennyeződéstől szabadul meg, hanem az állott- vagy nikotinszagtól is.

Élénk színű ruhák mosása

Az élénk színű ruhák hajlamosak a kifakulásra. Az élénk színű ruhák nem fakulnak ki, ha a világos színű ruháktól elkülönítve mossuk őket. Az anyag színének megőrzése érdekében áztassa a ruhadarabot 150 ml ecetes vízben 20 percig, majd mossa ki a szokásos módon.

Eltávolítja a szappanmaradványokat

A kimosott ruhákat nem mindig öblítjük ki elég jól tiszta vízzel. Ha hatékonyabb öblítést szeretne, állítson be egy további öblítőprogramot. A mosópor nagyon jól habzik, és több mosás után is mosószerréteget hagy a ruhákon. Ha a ruhákat nem öblíti ki elég jól, a mosószer-maradék irritálhatja a bőrt és viszketést okozhat. Ezért ajánlott a kimosott ruhákat vízzel és 200 ml ecettel öblíteni. Ez különösen fontos lesz ágyneműk és törölközők mosásakor.

Háziállat szőre a ruhákon

Ha macska vagy kutya van a házban, a szőr mindenhol ott van. Valószínűleg nem egyszer sóhajtott már fel sajnálkozva, amikor mosás után azt tapasztalta, hogy a ruháin még mindig ott van a háziállat szőre. Ez biztosan nem fog megtörténni, ha mosáskor 100 ml ecetet ad a ruháihoz. Ez segít abban, hogy sokkal hatékonyabban mossa ki a ruháit, és ne maradjon rajtuk szőr.

A vízkő és a penész elleni küzdelem

Fontos, hogy rendszeresen tisztítsa mosógépét, mivel ez segít eltávolítani a vízkőlerakódásokat és a penészt. A penész szagát nem fogja összetéveszteni semmivel. Általában a mosógép dobjának gumiszalagján jelenik meg. Ha tréningruhákat vagy más nagyon piszkos ruhadarabokat mos, akkor az ilyen ruhák mosása után minden alkalommal meg kell tisztítani a dobot. Ha ezt nem teszi meg, a szennyeződések rátapadhatnak a később kimosott többi ruhára.

A mosógép fertőtlenítéséhez és a szennyeződésektől és a mészlerakódásoktól való megtisztításhoz adjon 200 ml ecetet a mosóporrekeszbe. Válasszon magas mosási hőmérsékletű (legalább 60 fokos) programot, és működtesse a gépet üresen. Amikor a gép befejezte a munkát, húzza ki a hálózatból, és törölje át a dobot és a benne lévő gumitömítést az ecettel.

Ha a tisztítási művelet befejeződött, állítsa be az öblítési módot. Végül törölje szárazra a mosógép dobját és gumitömítését egy tiszta ruhával. A mosógép szellőztetése érdekében hagyja nyitva az ajtót. A mosógépben a penész kialakulásának megelőzése érdekében minden mosás után hagyja nyitva az ajtót. Ez biztosítja a mosógép hosszabb élettartamát és a hatékonyabb mosást. És hogyan tisztítja a mosógépet: használ-e ecetet vagy más tisztítószert? Ossza meg velünk tapasztalatait.