Orvosok elárulták, miért ne mossuk meg soha a csirkehúst! Veszélyeztetjük magunkat és a hozzánk közel állókat, amikor egyszerűen fogjuk a csirkét vagy a csirkehúst, és megmossuk a mosogatóban, abban a hitben, hogy helyesen cselekszünk.
Ezért figyelmeztetik a fogyasztókat, hogy ne mossák meg a nyers csirkehúst, mivel ez a gyakorlat valójában növeli az ételmérgezés kockázatát.
Egy online felmérés, amelyben 4500 felnőtt vett részt, azt találta, hogy 44%-uk mosta meg a húst főzés előtt.
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a csirkehús mosása valójában a campylobacter fertőzést terjeszti a kezeken, a munkafelületeken, a ruházaton és a főzőeszközökön.
A baktérium évente mintegy 280 000 embert érint az Egyesült Királyságban, de a felmérésben résztvevőknek csak 28%-a hallott róla.
A válaszadóknak csak egyharmada tudta, hogy a baktérium fő forrása a baromfi. Ugyanakkor 90% hallott a szalmonella fertőzésekről.