Egészség

Milyen előnyökkel jár a kávéról való lemondás az emberi test számára?

A kávéval kapcsolatban számos legenda és mítosz kering – egyesek szerint haszontalan, mások szerint akár ölni is képes! Ha naponta megiszik egy csésze kávét, semmi rossz nem fog történni önnel. Ha pedig elhagyja az étrendjéből, biztosan energikusabb lesz!

Az energia illúzióját kelti

Természetesen ez az ital koffeint tartalmaz, ami izgatja az idegrendszerünket. De van egy egyszerű törvény – ha 3-4 órán keresztül kap egy energialöketet, akkor 10-12 órán át tartó „kávémásnaposság” következik be! Lassabban fog gondolkodni és álmosnak fogja érezni magát.

Fontos, hogy megértsük, hogyan szeretünk élni – maratoni vagy sprint stílusban? Ha hosszú távot akar futni, a kávé csak útban lesz.

Az alvásminőség romlását okozza

A koffein befolyásolja az alvás fázisait, azaz csökkenti a mélyalvási fázist. Ha reggel álmosnak érzi magát, és ugyanakkor minden nap kávét iszik, ez egy újabb ok arra, hogy lemondjon róla.

A rossz alvásminőség ingerlékenységhez, gyenge koncentrációhoz és memóriazavarokhoz vezet.

Növeli a szervezet savasságát

A kávé pH-értéke, a savasság mértékegysége 4 körül van. Amikor a kávé a gyomorban savval találkozik, irritálja a nyálkahártyánkat. Ha gyomorhurutban, erózióban vagy fekélyben szenved, kerülje a kávét!

Felgyorsítja a szívritmust

A reggeli kávéfogyasztás megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vércukorszintet. Ha szívbetegsége van, a kávé rossz választás.

Kivonja a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetből

Ezt különösen azoknak érdemes megjegyezniük, akiknek törékeny a hajuk és a körmük, valamint fogászati problémákkal küzdenek, mivel a kávé kalciumot, magnéziumot és B-vitaminokat von ki a szervezetből.

Függőséget okoz

Legalább 6 hétbe telik, mire a szervezet leszoktatja magát a koffeinről. A koffein 4-5 nap alatt távozik a szervezetből, amit fejfájás kísér. Ha a tünetek súlyosabbá válnak, fokozatosan hagyja abba a kávézást, csökkentve a napi adagok számát.

Ne feledje, hogy a kávé egy ital, nem víz! Ne feledje tehát, hogy pótolja a szervezet víz-só egyensúlyát, 100 ml kávé = 100 ml tiszta víz.

Bármilyen termék káros lehet, ha meggondolatlanul használjuk. Az élelmiszer lehet gyógyszer vagy méreg. A mértékletesség mindig üdvözlendő.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.