Egészség

Milyen vitaminok hiányoznak a körmeiből?

Ha a körmök szárazak és törékenyek, a körömlemez szélein megvastagodva, akkor A, E, kalcium, jód és magnéziumhiányról lehet szó. A vitaminhiányt máj, halolaj, diófélék, hüvelyesek és növényi olajok fogyasztásával lehet orvosolni. A tejtermékek, a brokkoli és a spenót kalciumban gazdagok, és minden tenger gyümölcse jódforrás. Magnéziumban bővelkedik a napraforgómag, a gabonafélék, a bab, a paprika és a banán.

Ha körmei hámlanak, gödrösek, fehér foltosak, vagy gombás vagy bakteriális fertőzésekkel fertőzöttek, pótolnia kell a C-, A- és cinkvitaminokat. C-vitaminban gazdag minden piros és sárga gyümölcs és a zöldség, valamint a burgonya. A cink szintén bőségesen megtalálható a tenger gyümölcseiben, a leveles salátákban, a diófélékben és a leveles zöldekben.

Ha a körmei szürkéssé vagy sárgává váltak és barázdáltak, lehet, hogy hiányzik belőlük a B5-vitamin, a B3-vitamin és a szelén. Mindezek a vitaminok megtalálhatók a húsban, baromfiban, halakban, tojásban, korpában és csíráztatott gabonafélékben, brokkoliban, olajbogyóban és algákban.

Ha a körmök egyenetlenek, vékonyak, homorúak vagy mélyednek, a szervezet nyilvánvalóan vashiányos. A hús, a máj, a tonhal, a napraforgómag, a fekete tea, a cukkini, a spenót, a karfiol és a borsó gazdag vasban. A vas jobb felszívódásához a szervezetnek fluorra van szüksége, amely bőségesen megtalálható a halban, a garnélarákban, a dióban és a kukoricában.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.