Egészség

A tüdőben található baktériumok (mikrobiom) befolyásolhatják az olyan betegségek kialakulását, mint az asztma, az allergia vagy akár a rák.

A közelmúltig a tüdőt steril szervnek tartották. A legújabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy ez nem így van.

Valójában a tüdő mikrobiom egyre fontosabbá válik. Ez azért van így, mert úgy tűnik, hogy hatással van számos betegségre, például a rákra vagy az akut légzési zavar szindrómára.

Egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a tüdő steril szerv. Vagyis fiziológiás körülmények között nem voltak benne baktériumok vagy más mikroorganizmusok. A bél mikrobióta felfedezése után azonban világossá vált, hogy ez nem biztos, hogy így van.

Megfigyelték például, hogy a bél mikrobiom fontos és közvetlen kapcsolatban áll a gyulladásos bélbetegségekkel. Ezért az olyan tényezők, mint az étrend vagy akár a genetika befolyásolják ezeket a betegségeket.

Sikerült kimutatni, hogy a tüdőben nagyon sokféle mikroorganizmus található. Ezek mind hozzájárulnak e szervek jó állapotban tartásához.

Miért fontos a tüdő mikrobiom?

Megakadályozza, hogy ártalmatlan ingerekkel érintkezve károsodjon a tüdő. A tüdő mikrobiomjának összetételét bizonyos betegségek kialakulásában is döntő tényezőnek tartják. Például a tüdőrák esetében. Valójában nemcsak a kialakulásban játszik szerepet, hanem a kezelésre adott választ is befolyásolhatja.

Ugyanez vonatkozik az asztmára is. Ez egy krónikus gyulladásos betegség, amely a légutakat érinti. Ezért a tüdő mikrobiomja lehet az egyik kiváltó tényező vagy felelős a rohamokért.

A tüdő és a bél mikrobiom közötti kapcsolat

A bél mikrobiomot többet tanulmányozták, mint a tüdő mikrobiomot. Elterjedtebb, emellett könnyebb mintákat szerezni belőle.

A legújabb kutatások azonban arra utalnak, hogy mindkét mikrobiom kölcsönhatásban van egymással. Úgy tűnik, hogy mind a tüdő-, mind a bél mikrobiom hatással van az immunrendszerre.

A bél mikroorganizmusai olyan anyagcseretermékeket termelnek, amelyek a tüdő szintjén is hatnak.

Ezek a zsírsavak segítenek szabályozni a gyulladásos választ. A gyulladás egy olyan folyamat, amely védekezési mechanizmusként indítja be az immunrendszerünket. Egyes tüdőproblémákkal küzdő embereknél alacsony ezeknek a zsírsavaknak a szintje.

Valami hasonló történik a Helicobacter pylori nevű baktériummal is. Ez egy mikroorganizmus, amely a lakosság nagyon nagy százalékának emésztőrendszerében található. A baktériumnak állítólag védő hatása van a gyermekeknél. A fertőzött gyermekek kisebb valószínűséggel szenvednek asztmában és allergiában.

Ezzel szemben, ha bizonyos baktériumfajok populációja csökken a bélben, nagyobb a hajlam az allergiára.

Hogyan őrizhetjük meg az egészséges tüdő mikrobiomot?

Úgy gondolják, hogy az étrend, az életmód és bizonyos anyagoknak való kitettség döntő szerepet játszik. Mint említettük, a bél- és a tüdő mikrobiom összefügg, így ha az egyikről gondoskodunk, a másikról is gondoskodunk.

A bél mikrobiótát nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk, a probiotikumok és a prebiotikumok. Az ezeket az elemeket tartalmazó étrend segíthet az immunrendszer erősítésében, és ezáltal a tüdő mikrobiom javításában.

A probiotikumok olyan erjesztett élelmiszerekben fordulnak elő, mint a joghurt, a savanyú káposzta és a tempeh. A prebiotikumok olyan rostban gazdag élelmiszerekben találhatók, mint a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák. Mindkettő elősegíti az emésztést és a bél és ezzel együtt a tüdő egészségét.

Célszerű továbbá megfelelő mennyiségű rostot fogyasztani. Az oldható rostokban gazdag ételek emésztése elősegíti a rövid szénláncú zsírsavak szintézisét.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.