Egészség

Minden rosszat eltávolít a szervezetből: miért jobb a főtt burgonyát hidegen enni?

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer, amely nélkül világszerte emberek milliói nem tudják elképzelni az életüket.

Jó tudni azonban, hogy bizonyos esetekben ez a népszerű zöldség ártalmas lehet.

Hogyan káros a burgonya?

Az első dolog, amit meg kell említeni, hogy ezek a zöldségek nagyon kalóriadúsak. Ha fogyókúrázik, célszerű korlátozni a burgonya fogyasztását.

A burgonya másik rossz tulajdonsága a magas glikémiás index. Arról beszélünk, hogy a szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben, ami magas vércukorszinthez vezethet. Természetesen az élelmiszerek magas glikémiás indexe nem mindenki számára veszélyes, de érdemes ezt szem előtt tartani.

Miért javasolják a szakértők a hideg burgonya fogyasztását?

A legtöbben azt mondanák, hogy a hideg burgonya fogyasztása élvezhetetlen, vagy egyszerűen nincs sok olyan étel, amelybe hideg burgonya kerülhet. A szakértők azonban nem értenek egyet, és azt javasolják, hogy inkább a hideg burgonyát válasszuk.

Ha rendszeresen eszünk meleg krumplit, a szénhidrátok és a magas cukortartalom gyorsabban bejutn a szervezetbe.

A forró burgonya rendszeres fogyasztása szénhidrát- és cukorlerakódásokhoz vezet.

Ha a burgonya szobahőmérsékletű vagy hideg, a keményítő tulajdonságai elkezdenek megváltozni. A hideg burgonya eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, és felszívódó anyagként működik. Hideg burgonya fogyasztásával szabályozhatja vércukorszintjét.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a hideg burgonya fogyasztása sokkal gyorsabban teltségérzetet okoz. Néhány közepes méretű burgonya elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Ha gyakrabban választja a hideg burgonyát, csökkenti a túlevés kockázatát.

Miért mondjon le a sült krumpliról?

A sült krumpli ártalma nyilvánvaló. A táplálkozási szakértők azonosítottak néhány kulcsfontosságú veszélyt:

1) A nedvesség elpárolog, és helyére zsír kerül;

2) 100 g sült krumpli körülbelül 40 g szénhidrátot tartalmaz. Ha ilyen ételeket folyamatosan fogyasztunk, nem kell meglepődnünk azon, hogy a testsúly rohamos növekedésnek indul;

3) A hosszú távú hőkezelés elpusztítja a burgonyában található C-vitamint és más hasznos elemeket.

Természetesen sokan nagyon szeretik a sült krumplit. Azonban semmiképpen sem szabad havonta 2 alkalomnál többször fogyasztani. A szakértők azt javasolják, hogy a főtt burgonyát részesítsük előnyben, és kerüljük a sót és a különböző adalékanyagokat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.