Egészség

Mit együnk, hogy erősítsük az immunrendszerünket

Az, hogy mit eszik, nagy szerepet játszik abban, hogy a szervezet képes-e felvenni a harcot a megfázás és az influenza ellen. Természetesen nem arról van szó, hogy néhány vagy három konkrét élelmiszert kell fogyasztani: a napi étrended MINDEN tápanyagában megtalálható tápanyagok és egyéb vegyületek nagy hatással vannak arra, hogy mennyire gyenge vagy erős az immunrendszere. Beszéljünk tehát azokról az étkezési szokásokról, amelyek segítenek abban, hogy minél ritkábban betegedjen meg.

Minden nap egyen gyümölcsöt és zöldséget: ezek az immunrendszerben szerepet játszó kulcsfontosságú vitaminokat tartalmaznak. Az olyan élelmiszerekben, mint az eper, a paprika, a brokkoli és a citrusfélékben található C-vitamin segíti az immunrendszer sejtjeinek, köztük a fagocitáknak (azok, amelyek elnyelik a potenciálisan káros részecskéket) a működését. Az A-vitamin segít megőrizni a száj, a bélrendszer és a légzőszervek szövetének egészségét: megtalálható az édesburgonyában, a spenótban, a sárgarépában és a dinnyében.

De ne feledje, jobb gyümölcsöt vagy zöldséget enni, mint vitaminkiegészítőket szedni.

Fogyasszon sok fehérjét: a fehérjehiány gyengítheti az immunrendszerét. A fehérjében gazdag élelmiszerek tartalmazzák azokat az aminosavakat, amelyek a szervezetben az alapvető fehérjék, köztük az antitestek előállításához szükségesek. Az olyan állati eredetű termékek, mint a marha- és sertéshús, cinket is tartalmaznak, amely ásványi anyagot a szervezet a T-sejtek létrehozásához használ (cinket találhat a kesudióban és a csicseriborsóban is).

Vegyen be erjesztett élelmiszereket: ezek olyan élelmiszerek, amelyek maximalizálják a „mikrobiom” előnyeit. Így nevezik a bélben élő baktériumok trillióit, amelyek valójában az immunitásért felelős sejtek nagy részének adnak otthont. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a joghurt (keresse a címkén az „élő és aktív kultúrák” kifejezést), a kefir, a savanyú káposzta, a miso és a kimchi segítik a hasznos baktériumok gyarapodását a bélben, így kevesebb hely marad a káros baktériumoknak.

Fűszerezze ételeit: minden növény saját, egyedi vegyületeket tartalmaz, amelyek potenciális egészségügyi előnyökkel bírnak. Az olyan fűszereket és fűszerezéseket, mint a fokhagyma, a gyömbér, az oregánó és a fahéj, már sokszor vizsgálták érdekes tulajdonságaik miatt, mint antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sejtvédő antioxidánsok. Nem jelentenek minden betegségre csodaszert, és tabletta formájában történő szedésük nem olyan, mintha valódi ételeket fogyasztanánk. De azzal, hogy ezekkel az összetevőkkel ízesítjük ételeinket, még több előnyt élvezhetünk abból, amit nap mint nap fogyasztunk.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.