Egészség

Vörös folt a szemen: mi a teendő, ha megjelenik?

Vörös folt a szemen – sokan szembesültek már ilyen problémával. A vörös folt megjelenésének okai a szemen különbözőek lehetnek: az egyszerű mechanikai irritációtól a súlyos betegségig. Értsük meg együtt ennek a problémának az okait. Samuel D. Pierce, az optometria doktora, az Amerikai Optometristák Szövetségének elnöke.

Mit tegyen, ha piros foltot lát a szeme fehérjén?

Ha a tükörbe néz, és piros foltot lát a szeme fehérjén, valószínűleg megijed, még akkor is, ha az nem fájdalmas vagy viszket. A látás nem károsodik. Figyelmet kell fordítania rá?

Az ilyen vörös foltok a szemen kötőhártya alatti vérzések. A szemhéjmirigy egyszerű vérzésével ellentétben ezek a szemgolyó egy kis területét érintik. Az ilyen foltok megjelenése nem okoz kellemetlenséget, de van egy ok, amiért nem szabad kockáztatni, és orvoshoz kell fordulni.

Furcsa módon egy piros folt a szemen olyan okból is megjelenhet, amelynek semmi köze a szeméhez, például tüsszentés vagy köhögés miatt. Egy pillanatnyi vérnyomás-emelkedésről van szó – mondja Dr. Samuel D. Pierce.

Ennek következtében a kötőhártyában lévő kis erek kitágulhatnak és kipukkadhatnak. Amikor ez megtörténik, kis mennyiségű vér szivárog a kötőhártyába. Ez lényegében ugyanaz, mint egy zúzódás.

A kötőhártya alatti vérzés más eseteiben a szemet ért trauma következtében egy piros folt jelenhet meg. Ilyenkor gyakran az „ideopátiás” szót használják, ami arra utal, hogy nem tudjuk azonosítani a történtek okát – folytatja dr. Samuel D. Pierce.

Például csúnyán megdörzsölte a szemét alvás közben, ezért nem emlékszik erre a tényre. A kötőhártya alatti vérzés másik oka az allergia. Tüsszögést és viszketést okoz, irritálja a szemgolyó nyálkahártyáját és a kötőhártyát, ami miatt állandóan dörzsöljük a szemünket. Ha rossz a vérkeringésünk, cukorbetegségünk vagy magas vérnyomásunk van – sokszorosára nő a szem vörös foltjának valószínűsége.

A legtöbb esetben a vörös folt nem igényel kezelést: magától megszűnik. Csak legyünk türelmesek: néhány héten belül el fog tűnni. De azért mégis forduljon orvoshoz, különösen abban az esetben, ha gyakran fordul elő piros folt a szemen. Ez ugyanis súlyos betegségre utalhat – magas vérnyomásra, véralvadási zavarokra, sőt plazmasejtes myelómára is – hangsúlyozza Dr. Samuel D. Pierce.

Mit kell tennie, hogy a jövőben megvédje magát az ilyen bajtól? Erősítse az ereket a P-vitamint tartalmazó zöldségek, gyümölcsök és bogyós gyümölcsök fogyasztásával. Kerülje a túlzott fizikai megterhelést és a hosszan tartó, lehajtott fejű testtartást. Figyeljen a vércukor- és vérnyomásszintjére, mivel a kontrollálatlan cukorbetegség és a magas vérnyomás megsokszorozza az érkatasztrófa kockázatát.

Annak érdekében, hogy időben kiszűrjünk egy súlyos betegséget, időben orvoshoz kell fordulni. Így számos szövődményt megelőzhetünk. Legyen tehát figyelmes a szemén lévő piros foltok problémájára!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.