Egészség

Mit tehet egyetlen csésze zöld tea a szervezetével

A zöld teát évszázadok óta ismeri az emberiség, különösen Ázsiában, ahol már nagyon régóta használják gyógyszerként.

Manapság már elég sok kutatást végeztek a nyugati országokban, amelyek feltárták hihetetlen egészségügyi előnyeit. Nem túlzás azt állítani, hogy ez az egyik legegészségesebb ital a bolygón.

Különböző teafajták közötti különbségek

A fekete, sárga, oolong vagy fehér teához hasonlóan a zöld tea leveleit is ugyanarról a növényfajról, a kínai teafáról (Camellia sinensis) szedik.

A tea Dél-, Délkelet- és Kelet-Ázsiában őshonos, de ma már szinte világszerte termesztik a trópusi és szubtrópusi övezetekben.

Miben különbözik tehát a zöld tea a többi fajtától?

A fő különbség az, hogy a zöld teában a leveleket dolgozzák fel a legkevésbé. Ez biztosítja a legnagyobb mennyiségű antioxidánst. Ezek pedig a legtöbb egészségügyi előnyéért felelősek.

A zöld teát gőzzel állítják elő, míg más fajták oxidációs folyamatokon mennek keresztül, amelyek elpusztítják a levelekben lévő leghasznosabb anyagokat.

A zöld tea csodálatos tulajdonságai miatt érdemes gyakrabban fogyasztani.

Nos, íme egy lista a nyolc fő egészségügyi előnyéről:

1) Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A zöld teában található antioxidánsok segítenek megakadályozni a „rossz” LDL-koleszterin oxidációját, és növelik a „jó” HDL-koleszterin szintjét.

Emellett az erekre is jótékony hatással van.

Továbbá csökkenti a magas vérnyomást és megakadályozza a vérrögök kialakulását. Ez utóbbiak a szívroham és a stroke leggyakoribb okai.

2) Felgyorsítja az anyagcserét és zsírt éget

A zöld teában található katechinek felelősek a test anyagcseréjének felgyorsításáért, és segítenek a zsírok gyorsabb elégetésében is, különösen a csípő és a has területén.

Bár a zöld tea önmagában nem fogyókúrás csoda, kétségtelenül nagy segítség a fogyásban.

3) Rákellenes hatása van

Az antioxidánsok nagy szerepet játszanak a kockázat csökkentésében a rák minden fajtájánál.

Védő hatásuk abban rejlik, hogy semlegesítik a szervezetben lévő szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök felelősek az oxidatív károsodásért, amely növeli a rák kialakulásának kockázatát.

A kutatások azt mutatják, hogy a polifenoloknak nemcsak megelőző hatásuk van, hanem még a rákot is megölik, és lassítják annak további növekedését.

4) Javítja az agyműködést

A zöld tea koffeint tartalmaz. Ez anélkül stimulálja az agyat, hogy túlságosan felizgatná, mint a kávé.

Az adenozin blokkolásával a koffein növeli a dopamin és a noradrenalin koncentrációját, ami jobb agyműködést eredményez.

Egy másik, a zöld teában található anyag, az EGCG fokozza a tanulást és a memóriát az idegrendszeri progenitorsejtek termelődésén keresztül.

5) Csökkenti az Alzheimer- és Parkinson-kór kockázatát

A zöld tea nem csak rövid távon segít a memóriánknak.

Még az olyan krónikus degeneratív betegségektől is megvéd minket, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az erős katechinek megvédik agysejtjeinket az elhalástól, sőt, még a sejtek károsodását is képesek helyrehozni.

6) Megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget

A zöld teát a hagyományos népi gyógyászatban már évszázadok óta használják a vércukorszint szabályozására. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az EGCG javítja a glükóz intoleranciát és az inzulinérzékenységet.

A zöld tea az inzulin hasznosulásának javításával megakadályozza a vércukorszint kiugrását.

7) Vírusellenes és antibakteriális hatása van

A zöld teából származó katechinek lassítják a baktériumok és vírusok növekedését, sőt maguk is elpusztítják őket.

Ezek a hatások különösen a fogaidnak kedveznek.

A zöld tea ugyanis korlátozza a szájüregi baktériumok növekedését, és megöli azokat a baktériumokat, amelyek a lepedékért, a fogszuvasodásért és a rossz leheletért felelősek.

8) Bőrápolás és az öregedés késleltetése

Elég gyakran találkozhatunk azzal, hogy a zöld tea számos kozmetikai terméken összetevőként szerepel.

Ennek oka ismét a szabad gyökök, amelyek ebben az esetben a bőr idő előtti öregedéséért felelősek, mivel megfosztják a sejteket az oxigéntől és elpusztítják a kollagént.

A kollagén az egészséges és fiatalos megjelenésű bőr fenntartásához nélkülözhetetlen anyag.

Az oligomer proantocianidinek (OPC), egy másik nagyon erős antioxidáns, magas tartalma miatt a zöld tea késlelteti az öregedési folyamatot.

Összességében a zöld tea megvéd bennünket a nap okozta bőrkárosodástól, a bőrráktól, a nemkívánt arcvonásoktól és a ráncoktól.

Hogyan kell helyesen elkészíteni és inni a zöld teát

Bár a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, napi 3-4 csészénél többet nem szabad fogyasztani. Így elkerülhetjük a koffein esetleges mellékhatásait.

Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a rossz minőségű zöld tea gyakran tartalmaz káros fluoridot. Az ilyen teának általában keserű vagy füves íze van. Előnyei azonban még így is meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Ezenkívül a fluorid természetes formái, mint például a kalcium-fluorid, nem olyan károsak, mint a nátrium-fluorid, amelyet a legtöbb fogkrémhez adnak.

A másik ok, amiért sokan nem kedvelik a zöld tea ízét, az az, hogy nem megfelelően áztatják. Ha túl sokáig áztatjuk, kesernyés íze lesz. Elég néhány perc is.

Nagyon jó módja a zöld tea fogyasztásának, ha fermentált kombucha italt készítünk belőle, amely az erjesztési folyamat összetevőinek hozzáadásával sokszorosára növeli a gyógyhatását. Ezek nem csak a jótékony probiotikus baktériumok, hanem például a glükonsav is, amely erős rákellenes hatással bír.

A zöld tea íze miatt egyesek cukrot és tejet adnak hozzá. Ez azonban nem túl jó ötlet, különösen a tej esetében, amely csökkenti az antioxidánsok erejét.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.