Egészség

Vesetisztítók: ezek a gyógynövények segítenek az egészséges vesék fenntartásában

A vesék kulcsszerepet játszanak abban, hogy a szervezet megszabaduljon a mérgező hulladékoktól. Azonban ezeknek a szerveknek is egészségesnek kell lenniük ahhoz, hogy megfelelően működjenek.

Szerencsére vannak olyan gyógynövények, amelyek segíthetnek a veséknek abban a kulcsfontosságú szerepükben, hogy kiszűrjék a salakanyagokat és eltávolítsák a felesleges folyadékot a vérből.

Íme 4 ilyen gyógynövény

1) Orvosi medveszőlő-Arctostaphylos uva-ursi

Az Orvosi medveszőlő levelei és termései egyaránt ismertek a vesékre gyakorolt jótékony hatásukról. A medveszőlő levelei számos természetes antibakteriális anyagot tartalmaznak, köztük arbutint, metil-arbutint és tanninokat.

Ezek az anyagok hatásosnak bizonyultak a húgyúti gyulladások, a húgyhólyag, valamint a vesekövek kezelésében.

Az Orvosi medveszőlő termése jelentős mennyiségű jótékony hatású vegyületet, köztük antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak az akut vesebetegségekkel szemben. A húgyúti fertőzések tüneteinek enyhítésére és a húgyutak általános egészségének elősegítésére is használják.

A medveszőlő azonban nem szedhető hosszú távon vagy nagy dózisban, mivel májkárosodást okozhat, és egyéb mellékhatásai is lehetnek.

2) Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Bár a Kerti sarkantyúka a díszítőértékéről ismert, olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítik a vesék működésének fenntartását.

Magjai, virágai és levelei számos vesebetegség kezelésében segítenek. A belőle készült lé is gyógyhatású azok számára, akik fogyasztják. Klinikai vizsgálatok rámutatnak gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaira.

A Kerti sarkantyúka természetes antibiotikumokat tartalmaz, amelyek képesek elpusztítani az olyan baktériumokat, mint a Staphylococcus , Streptococcus és Salmonella. Ezek az erős antibiotikus vegyületek a vizeléssel távoznak a szervezetből, áthaladnak a húgycsövön és így fertőtlenítik azt.

Ez teszi a Kerti sarkantyúkát hasznosnak mind az akut, mind a krónikus húgyúti fertőzések kezelésére.

3) Csalán (Urtica dioica)

Bár a csalán nem túl jó hírében áll, gyógynövényként is számon tartják.

Gazdag B-vitaminokban és számos jótékony hatású vegyületben, amelyek vasat, kalciumot és káliumot tartalmaznak. Ezenkívül a csalán acetilkolin – az idegrendszer fő neurotranszmittere – tartalmú.

A csalán leveleinek és szárának egyaránt vízhajtó hatása van, ami növeli a vizelettermelést és elősegíti a vizeletürítést. Segíthet a húgyutak és a vesék gyulladásának kezelésében is. Ezenkívül a fiatal csalánlevelekről megállapították, hogy csökkentik a vércukorszintet, és tisztítják a vért is.

4) Zeller (Apium graveolens)

A zellert gyakran használják konyhai fűszernövényként a konyhában. A hagyományos ájurvédikus gyógyászat azonban a retekkel és másokkal együtt használja a méreganyagok és szennyeződések lebontására és kiűzésére a vesékből. Számos antioxidánst is tartalmaz, enyhe vízhajtóként hat, és segíti a vesék és az egész húgyúti rendszer optimális működését.

A Journal of BioAllied Sciences című folyóiratban 2019 decemberében közzétett tanulmány szerint a zeller segíthet a vesekövekben lévő kalciumkristályok és szerves mátrixkomponensek lebontásában.

A tanulmány szerzői a zellerben bőségesen megtalálható flavonoid apigeninre mutattak rá, mint a vesére gyakorolt hatásáért felelős fő anyagra.

„Az apigenin aktív hatása a vesekövek lebontására feltehetően gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális képességeivel függ össze” – írták a kutatók.

Ezek a növényi vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaikról ismertek, amelyek fokozhatják a vizeletáramlást és csökkenthetik a gyulladást.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.