Érdekes, Tippek

Mit vigyen magával a tengerhez: a fontos tárgyak listája

Az első tengerhez utazásom alkalmával három estélyi ruhát vittem magammal, és… már a repülőtéren megbántam – a bőrönd nagyon nehéz volt. A következő nyaralásra könnyedén mentem, és nagyon elégedett voltam magammal. De amikor a hegyekbe mentem, rájöttem, hogy kár volt nem vinni magammal egy meleg pulóvert – a kiránduláson megfáztam, és a nyaralás hátralévő részét orrfolyással töltöttem.

Az utazások során eltelt évek alatt rájöttem a „tökéletes bőrönd” képletére – ez az, amikor minden van nálad, amire szükséged van, de semmi extra. Ebben a cikkben elárulom, mit vigyen magával a tengerre, hogy a nyaralása zavartalan legyen.

Dokumentumok és pénz

Útlevél vagy Személyi igazolvány, ha más országba megy.
Azt tanácsoljuk, hogy tartsa az útlevelek fényképeit a telefonjában – ez segít a dokumentumok helyreállításában, ha hirtelen elveszíti őket.

Jogosítvány, ha autóval utazik, vagy autót tervez bérelni. Néhány ország nemzetközi jogosítványt igényel.

Jegyek és beszállókártyák. Bizonyos esetekben kinyomtatás helyett okostelefonja képernyőjéről is megmutathatja őket – ez általában magára a jegyre van írva.

Utazási utalvány vagy kinyomtatott szállásfoglalás. Jobb, ha kinyomtatja őket, néha a foglalásokat kérik, hogy mutassa meg a vámon.

Ruházat

Vigyen olyan dolgokat, amelyek jól illenek egymáshoz. Ha egy pulóverhez külön nadrágot és cipőt kell vinnie, gondolja át, hogy valóban megéri-e.

Vigyen magával üres zacskókat, amelyekbe a piszkos ruhákat is beleteheti. Ha szállodában száll meg, előzetesen nézze meg a weboldalon a mosási költségeket.

Vigyen magával minél több zoknit, hogy ne kelljen minden nap kimosnia őket. Higgye el, a hosszú utazás első napján egyáltalán nem akar majd mosni.

Útközben könnyű, nem gyűrődő anyagból készült ruhákat válasszon, hosszú ujjakkal: még ha kint meleg is van, a légkondicionáló működhet a közlekedési eszközben.

A strandra vigyen magával fürdőruhát, rövidnadrágot és néhány inget, szandált, papucsot. Ha a strand kavicsos, jól jöhet az úszáshoz való gumicipő.

A városi sétákhoz rövidnadrágra és könnyű nadrágra, pólóra, hosszú ujjú ingre lesz szükség. Lábbeli – csak kényelmes és kipróbált. Még a legszebb szandálok is, amelyek felhorzsolják a lábat, a sétát a gyógyszertárakban való rohangálássá változtatják a tapaszok után kutatva. Személyesen tesztelt.

Vigyen magával pár meleg ruhát hűvösebb időjárás esetére: nadrágot és pulóvert vagy széldzsekit – még akkor is, ha csak 3 napra megy. Ellenőrizze az előrejelzést, ha esőt jósolnak, vigyen magával egy pár plusz zárt cipőt.

Olyan ruhát vigyen magával, amit szívesen visel egy étterembe. A nyaralás során a hangulat úgy változik, mint a tengeri szél – ma még az egész nyaralást a tengerparton fekve tervezi, holnap pedig már a városba szeretne kimozdulni.

Technológia

Okostelefon és külső akkumulátor. A telefon az utazás során navigátor, fényképezőgép, tolmács és fizetőeszköz. Jobb, ha nem merül le. Válasszon egy 3000-5000 mAh kapacitású kis akkumulátort, ez elég lesz a telefon néhány feltöltésére, és kicsi. Ha azt tervezi, hogy a telefonról fog dolgozni – telepítse a szükséges programokat, és előre állítsa be a hozzáféréseket. Azt tanácsolom, hogy vigyen magával egy átlátszó tokot, hogy megvédje a telefont a homoktól és a víztől. Szüksége lehet egy övtáskára is a telefonhoz.

Vigyen magával e-könyvet, ha nagy képernyőről szokott olvasni. Csak ne hagyja a strandon a napfényben, mert tönkreteheti a kijelzőt. Az e-könyvet helyettesítheti a telefonon található könyvolvasó alkalmazás.

Fejhallgató, hogy zenét vagy hangoskönyvet hallgathasson a tengerparton vagy az úton.

Töltők minden eszközhöz – azt tanácsolom, hogy vigyen magával egy több usb-kimenettel rendelkező „fejet”, hogy egyszerre tudja tölteni a telefonját és a powerbankját.

Ha sok töltő van, akkor az összeset egy külön táskába teheti. És ne a bőröndje aljára pakolja, legyen kéznél egy töltő, ha útközben szüksége lenne rá.

Szerezzen be egy konnektoradaptert – lehetőleg univerzálisat, hogy mindenféle konnektorhoz illeszkedjen. Ha sok felszerelése van, hasznos lehet egy hosszabbító vagy egy fali aljzat.

Fényképezőgép és memóriakártyák, ha azt tervezi, hogy filmezni fog az út során.

Higiéniai cikkek

Nézze meg a szobaleírást, a legtöbb szállodában és vendégházban van tusfürdő, sampon és törölköző.

A termékeket töltse utazó flakonokba. Ne feledje, hogy a kézipoggyászban legfeljebb 100 ml-es flakonokat vihet, a nagy kiszerelésű gélek és samponok a poggyászba kerüljenek. Az aeroszolos dezodorokat pedig nem biztos, hogy felengedik a repülőgépre – vagy tegye a poggyászba, vagy cserélje le golyós dezodorra.

A flakonokat célszerű egy cipzáras utazókozmetikai táskába tenni. Vigyen egy sűrű anyagból készült, cipzárral ellátott táskát – így a többi holmija nem sérül meg, ha valami kiömlik. Egyszer Rómában egy egész napot (háromból!) azzal kellett töltenem, hogy egy mosodát kerestem, hogy kimossam a bőröndömben véletlenül kinyílt sminklemosót. És aztán még készpénzt is kellett váltanom, hogy kifizessem a mosodai szolgáltatást. Ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, mint én.

Vigyen magával hidratáló krémet az arcára és a testére – a bőr a hőségben a szokásosnál jobban kiszárad.

Kézfertőtlenítő – ez jól fog jönni az úton, a kirándulásokon és a strandon.

Ha kontaktlencsét visel, ne feledkezzen meg a tárolóedényekről sem. Vagy több napra elegendő lencsét. Nem ajánlott kontaktlencsével úszni a tengerben: ez károsíthatja a lencsét és a szemet is.

Fésű, lehetőleg egy kicsi fésű.

Borotválkozási kellékek.

Elsősegélycsomag

Mit vigyen magával a tengerparti nyaralásra a gyógyszerekből? Ne vigyen sokat, csak a legszükségesebbeket – abban az esetben, ha a legközelebbi gyógyszertár messze van. Ha van egy „szolgálati” utazási elsősegélycsomagja, amelyet már régen összeállított – ellenőrizze, hogy minden benne van-e, és nem járt-e le.

Tengerparti kiegészítők

Vegyen egy strandtáskát, azt tanácsolom, hogy vegyen egy átalakítható táskát, amely takaróvá bontható. Nagyon kényelmes!

Egy törölközőt, amit a napozóágyra tehet. Egy nagy mikroszálas sporttörülközőt ajánlok – kompakt és gyorsan szárad. És egy takarót a homokon vagy kavicsokon való napozáshoz.

Napvédelem. Milyen naptejet válasszon a tengeren? Jobb, ha vízálló, hogy ne kelljen minden fürdés után bekenni. Vásárolhat helyben, de fennáll a veszélye, hogy vadászni kell a megfelelő faktor számra.

Vihet magával összecsukható esernyőt, hogy megvédje magát a naptól.

Vizes palack. Egyes strandokon vannak ivókutak. Ha saját palackban visz magával vizet ahelyett, hogy minden alkalommal újat vásárolna, egy komoly összeget spórolhat meg a költségvetéséből.

Mit ne vigyünk a tengerhez?

Ne vigyen sok ruhát és cipőt – ha a hétköznapi életben nem visel valamit, valószínűleg nem fogja felvenni az utazáson.

A drága ékszereket jobb otthon hagyni – a tengeren könnyen elveszíthetők.

Ne vigyen sok kozmetikumot. Valószínűleg nem akar majd sok időt tölteni a szobában, bonyolult sminkeléssel.

Hagyja otthon a hajszárítót és a vasalót, ezek minden szállodában rendelkezésre állnak.

Sokan visznek magukkal edényeket – de a vendégházakban és apartmanokban általában van, egy szállodában pedig – nem biztos, hogy szüksége lesz rá.

Hogyan csomagoljunk a bőröndöt a tengerhez

Most arról, hogyan kell tömören elhelyezni a dolgokat a bőröndben, hogy minden elférjen. A nagy dolgokat, mint hajszárító, hajvasaló, cipők a bőrönd aljára és a falak mentén helyezd el. A ruhákat összehajtogatás helyett tekerje fel, így kevesebb helyet foglalnak el. És ne feledkezzen meg a bőrönd zsebeiről sem: ezekbe tegyen olyan dolgokat, amelyek jól jöhetnek az út során.

Tippek utazóknak

1) Csomagolás előtt ellenőrizze a jegyén szereplő poggyászmennyiséget. Egyes fapados légitársaságok nem engedik meg, hogy a kézipoggyász meghaladjon egy bizonyos méretet – keresse meg ezt a szabályt a légitársaság weboldalán, és győződjön meg róla, hogy a táskája felvihető-e a fedélzetre.

2) Előzetesen tájékozódjon az adott régió kulturális sajátosságairól, ahová utazik: a muszlim országokban például kötelező a hosszú szoknya és a fejfedő.

3) Vigyen magával társasjátékot – jól fog jönni útközben, vagy ha a szobájában kell töltenie a napot.

4) Mielőtt elmegy otthonról, kapcsoljon ki minden készüléket, vegye ki a romlandó termékeket a hűtőből, öntözze meg a virágokat.