Háztartás, Tippek

Soha ne hagyj mosatlan ruhát az ágyon! Elmondom, hogy miért

A tudósok új „problémaforrást” találtak. A mosatlan ruhákat!

A mosatlan ruhák hálószobában, és különösen az ágyon hagyása a paraziták terjedéséhez vezethet a térben, a takarókban és az ágyban.

A kutatók szerint a viszketést okozó atkákat nemcsak maga az ember vonzza, hanem a mosatlan ágyneműn lévő illatuk is.

Rengeteg tanulmány foglalkozott azzal, hogy megpróbálja megérteni, hogyan vonzzák az emberek a rühatkákat, és hogyan terjednek a lakóházban, de azt még senki sem vizsgálta, hogyan jutnak be egyáltalán a lakásba.

Hogyan zajlott a kutatás?

A válasz megtalálásához egy kutató csapat két egyforma szobát használt, mindegyikben egy-egy ágy volt, de az egyik ágyon egy halom mosatlan szennyest, a másikon pedig egy halom tiszta ruhát helyeztek el.

A harmadik szobába egyszerűen szén-dioxidot pumpáltak, hogy szimulálják az emberi légzést, amelyet a rühatkák köztudottan keresnek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rühatkák sokkal nagyobb valószínűséggel léptek be olyan szobába, amelyben „érezték” az ember jelenlétét. A másik két szoba közül azonban kétszer nagyobb valószínűséggel telepedtek meg abban, ahol mosatlan ágynemű volt, mint abban, ahol tiszta ágynemű volt.

A kutatók azt tanácsolják az embereknek, hogy a mosatlan ruhákat tartsák távol a hálószobáiktól, különösen akkor, ha hosszabb ideig távol vannak otthonról.