Háztartás, Tippek

Távolítsa el a sárga foltokat és szagokat a párnákról mosógép nélkül

A párnák idővel besárgulhatnak, mivel alvás közben összegyűlik rajtuk a testzsír és az izzadtság, de ezzel a filléres trükkel visszaállíthatjuk fehér fényüket anélkül, hogy mosógépbe kellene tenni őket.

A párnáink sok mindenen mennek keresztül minden éjszaka. Ahogy forgolódunk az ágyban, felszedik a port, a baktériumokat, a testzsírokat és az izzadtságot, és végül elszíneződött, sárga foltok, és egyes esetekben kellemetlen szag keletkezik rajtuk. Bár ez csúnyán nézhet ki, a sárga párnákkal kapcsolatban nincs miért aggódni – ez természetes következménye annak, hogy a testünk alvás közben úgy működik, ahogyan kell.

Bár a párnákon lévő sárga foltokat nem lehet elkerülni, a párnákat azonban mindenképpen ki kell tisztítani

Egy ágyneműszakértő szerint pedig van egy egyszerű módja annak, hogy úgy tisztítsa meg a párnáit, hogy nem kell minden egyes alkalommal a mosógépbe dugnia őket.

A trükk különösen praktikus a memóriahabos párnák esetében, mivel ezeket „nem lehet vízbe meríteni”, így nem lennének alkalmasak a mosógépes tisztításnak. Mindössze annyit kell tennie, hogy leveszi a párnahuzatot, és egy tálat megtölt meleg vízzel és mosószerrel.

Ezután egyszerűen fogjon egy tiszta szivacsot vagy ruhát, és mártsa bele a vízbe, majd óvatosan dörzsölje a foltot, amíg az el nem tűnik. Ezután csak annyit kell tennie, hogy megvárja, amíg a párna teljesen megszárad, mielőtt visszahelyezi a párnahuzatot, és visszateszi az ágyára.

És ha a párnán lévő sárga foltok különösen makacsok, akkor van egy gyakori konyhai összetevő, amit használhat a foltok eltávolítására – a szódabikarbóna. Ehhez a trükkhöz szódabikarbónából és vízből készítsen pasztát, és dörzsölje a foltra, majd hagyja állni körülbelül fél órán át. Ezután az idő letelte után törölje le a maradék pasztát.

A szódabikarbóna nemcsak a sárga foltok eltávolításában segít, hanem a párnán lévő szagokat is elűzi. A termék a legtöbb szupermarketben beszerezhető.

Az egyik legjobb tipp

Korábban már beszámoltunk róla, hogy még egy gyümölcs is van, amivel a párnákról is eltávolíthatja a foltokat – a lime. A párnahuzatok tisztítása létfontosságú, mivel ha a foltokat hagyjuk az baktériumok elszaporodásához és akár penészesedéshez is vezethet. A foltok tisztításának azonban nem kell drágának lennie, mivel számos természetes tisztítószert használhat helyette.

Az egyik legjobb tipp, hogy a párnahuzatok tisztításához használjon lime-levet. A két lime-ot facsarja a foltos területekre, mielőtt alaposan kimossa a huzatokat. A savas elemek segítenek kifehéríteni a foltos, sárga színt – csak óvatosan kell súrolni vele az olyan tárgyakat, mint például a matracok. Hagyja pihenni 30 percig, majd törölje le.