Kultúra, Tippek

9 módja annak, hogy okosabbnak tűnj, mint amilyen vagy

Okosnak lenni nagyszerű dolog. De az intelligencia olyan dolog, amit néha nehéz felismerni. És sok esetben az intelligencia látszatának keltése fontosabb, mint a tényleges intelligencia.

Természetesen nem tudod megváltoztatni az agyad veleszületett tulajdonságait, és nem tudsz magadnak túlzó IQ-t növeszteni. De azt biztosan elérheted, hogy okosabbnak tűnj. Legalább kilenc olyan stratégia van, amelyet szakértők is megerősítettek.

1- Ne tarts a kezedben alkoholos poharat!

A Michigani Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem közös tanulmánya kimutatta, hogy ha a környezetedben lévő emberek meglátnak egy embert, aki egy feles vagy sörös poharat tart a kezében, automatikusan azt feltételezik, hogy kevésbé intelligens.

És még csak nem is arról van szó, hogy azt gondoljuk, hogy a buta emberek jobban szeretik az alkoholt. Csupán arról van szó, hogy az alkoholfogyasztás és a csökkent szellemi kapacitás közötti kapcsolat annyira következetes és nyilvánvaló, hogy akkor is feltételezzük az ilyen károsodást, ha nem így van. Ez egy gyakori kognitív torzulás, aminek vicces neve van: „idióta előítélet”.

2- Higgy magadban

Semmi sem mutatja olyan szemléletesen az intelligenciát, mint az önbizalom.

Tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akik bíznak az intelligenciájukban, jobban teljesítenek különböző intellektuális feladatokban. A bizonytalanság viszont rontja ezeket az eredményeket, mivel több hibát követhetünk el. Még rosszabb, hogy a környezetedben élők észreveszik az önbizalomhiányodat, és emiatt kevésbé tartanak intelligensnek.

Ha azt akarod, hogy az emberek higgyenek benned, kezdd azzal, hogy hiszel magadban.

3- Beszélj hangosan

Leonard Mlodinow kommunikációs szakértő „Hogyan irányítja viselkedésünket a tudattalan elme” című könyve szerint, ha két ember egybehangzóan beszél, akkor az tűnik okosabbnak a másiknál, akinek a hangja markánsabb.

Ahhoz, hogy intelligensebbnek tűnj, irányítsd a párbeszédet. Változtasd meg a hangmagasságot, a hangerőt, a sebességet és az erőt, amellyel bizonyos szavakat kimondasz.

4- Írj egyszerűen

Úgy tűnhet, hogy minél több okos szót használsz, annál okosabbnak tűnsz. A valódi intelligencia magáért beszél, ezért nem kell dicsekedned lenyűgöző szókincseddel.

Emellett mindig fennáll a hibázás veszélye. Ha pedig egy bonyolult kifejezést helytelenül vagy szükségtelenül, a szövegkörnyezetből kiragadva használsz, a környezeted azt fogja hinni, hogy nem vagy értelmiségi, hanem csak felvágsz.

Ha okosabbnak akarsz tűnni, akkor csak arra koncentrálj, hogy a lényegre térj ki.

5- Ha van miről beszélned, használj grafikonokat

Az amerikai Cornell Egyetem tanulmánya szerint az emberek jobban bíznak az információforrásokban, ha azok grafikonokat tartalmaznak.

Az egyik kísérletben például, amelyről ebben a kutatásban is szó esik, arra kérték az embereket, hogy olvassanak el egy dokumentumot, amely egy új, náthára való gyógyszer hatékonyságát írja le. Az alanyok fele egy olyan jelentést kapott, amelyben diagramok voltak. A többiek egyszerű szöveget kaptak. Az eredmény: az első csoportba tartozó önkéntesek 96%-a találta logikusnak és helyesnek a dokumentumban szereplő állításokat. A másik csoportban a résztvevőknek csak 67%-a jutott ugyanerre a következtetésre.

Legközelebb, ha mondani akarsz valamit, rajzolj egy grafikont. Így meggyőzőbbnek és intelligensebbnek fognak tartani.

6- Nézz egyenesen az emberek szemébe

Ez általában a jó modor jele. Mindenekelőtt intelligensnek tűnsz tőle anélkül, hogy félrenéznél.

A Loyola Egyetem (USA) tanulmánya szerint azok a résztvevők, akik szándékosan tartották a szemkontaktust beszélgetés közben, magasabb pontszámot értek el az észlelt intelligencia tekintetében.

7- Viselj szemüveget

Édesanyád tanácsolta már neked, hogy tarts jó kapcsolatot a „stréberekkel”, mert egy nap majd az egyiküknek fogsz dolgozni? Ha igen, akkor egyértelműen tudott valamit.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szemüveges emberek, különösen a vastag, nehéz keretesek, intelligensebbnek tűnnek a környezetük számára.

Ha tehát intellektuálisnak kell tűnnöd (például egy előadáson), vedd le a kontaktlencsédet, és viselj szemüveget. Akkor is használj szemüveget, ha egyáltalán nincs rá szükséged.

8- Tarts lépést a tömeggel

Igen, szó szerint. A Bostoni Egyetem tanulmánya megerősíti, hogy fontos, hogy ugyanabban a tempóban mozogj, mint a körülötted lévők. Ezt idővonal-előítéletnek nevezik, és arra az emberi szokásra utal, hogy magasabb intelligenciát tulajdonítunk azoknak az embereknek, akik valamit nagyjából ugyanolyan ütemben csinálnak, mint a többség.

Ahhoz, hogy okosabbnak tűnj, nem kell tovább lassítanod. De az is fontos, hogy ne sürögj úgy, mint egy őrült robot.

9- Öltözz okosan

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a ruházkodási szokásaid befolyásolják, hogy az emberek kinek látnak.

Egy minőségi, szabott öltöny okosnak mutat. A sok fedetlen bőr viszont arra készteti az embereket, hogy kissé komolytalannak lássanak, mert a figyelmük inkább a testedre, mint az elmédre irányul.

Az öltözködés a munkahelyi teljesítményedet is befolyásolja. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az emberek jobban teljesítenek az intelligencia- és koncentrációs feladatokban, ha munkaköpenyt viselnek.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.