Egészség

A székletben lévő vér nem feltétlenül jelent rákot. Otthon is könnyen tesztelheti az okkult vérzést

Ha vért talál a székletében, a legtöbb ember automatikusan pánikba esik – ez a vastagbélrák biztos jelének számíthat, így nem csoda, hogy sokan megijednek. Ez azonban nem minden esetben van így, ezért semmiképpen sem a pánik a helyes út, hanem a felfedezésnek inkább arra kell motiválnia, hogy minél hamarabb kiderítse a vérzés valódi okát. Manapság a székletben lévő vér már elég könnyen kimutatható – akár otthoni tesztek is rendelkezésre állnak az úgynevezett okkult vérzés kimutatására.

Vastagbélrák

Bár igaz, hogy a székletben lévő vér gyakran utal erre a diagnózisra, ez nem mindig van így. A székletben lévő vér számos más okból is előfordulhat, nem csak a daganat jeleként. Mindenekelőtt azonban arra kell rámutatni, hogy szabad szemmel kevesen veszik észre a székletben lévő vért. Az úgynevezett okkult vérzésre vonatkozó, nagyon megbízható teszttel azonban kimutatható.

Ez az egyik leggyakoribb

Évente több ezer új esetet diagnosztizálnak. Az 50 év feletti férfiak a legveszélyeztetettebbek, de egyre inkább a 40 év feletti férfiakat és nőket is érinti. A betegséget a bélsejtekben a helytelen életmód miatt bekövetkező változások okozzák. Az egészségtelen táplálkozás az egyik legnagyobb kockázatot kiváltó tényező, de az öröklődés is nagyban hozzájárul. Az orvosok azonban ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy az életmód kulcsszerepet játszik, és még rossz genetikai hajlam esetén is elkerülhető a betegség. A dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás vagy a fokozott alkoholfogyasztás, különösen a sörfogyasztás szintén növeli a kockázatot.

Ne feledkezzen meg a megelőzésről

Mindenekelőtt a táplálkozásunkra kell összpontosítanunk. Legfőképpen az elegendő rostbevitel a kulcs. A felnőttek számára ajánlott rostmennyiség napi 30 gramm, és csak elegendő gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona vagy hüvelyesek fogyasztásával érhető el.

A rendszeres okkult vérzésvizsgálat szintén nagyon fontos része kell, hogy legyen a megelőzésnek – ezt 50-55 éves kortól egyéves időközönként tanácsos szűrésen résztvenni. Érdemes ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni, és ha szükséges, kérni a kolonoszkópiát.

Milyen tünetekre kell figyelni?

A vastagbélrák tünetei általában sokáig észrevétlenek maradnak, vagy könnyen összetéveszthetők más problémákkal. Ilyen tünetek lehetnek a gyakori vagy hosszan tartó hasmenés, a hasmenés és a székrekedés váltakozása, hasi fájdalom vagy görcsök, fáradtság, gyengeség és fogyás. Fontos tünet a korábban említett vér a székletben, amely a legkönnyebben egy megfelelő vizsgálattal mutatható ki. Ezt a vizsgálatot rendszeresen el kell végezni, mert minél korábban észlelik az esetleges daganatot, annál jobbak a kezelés esélyei.

Mi a teendő, ha a teszt pozitív?

Még ha a teszt vért is mutat a székletében, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy rákos. Belső sérülések, aranyér vagy bélgyulladás és gyomorfekély is lehet az ok. Mindezek a lehetőségek elég valószínűek, ezért nem szabad pánikba esni, és további vizsgálatoknak kell alávetni magunkat. Ami az esetleges statisztikákat illeti, elmondható, hogy a rákos megbetegedés az esetek körülbelül 2-10%-ában játszik szerepet, amikor vér található a székletben, tehát más okok sokkal gyakoribbak.

Végezzen otthoni tesztet

Ez egy nagyon egyszerű és fájdalommentes vizsgálat, de nem túl népszerű az emberek körében. Székletmintát kell venni, ami egyesek számára problémát jelent. Általában az emberek kényelmetlenül érzik magukat, az ilyen dolgoktól. Azonban mindent elvégezhet otthon is, és néhány percen belül megkapja az eredményt. Ha az eredmény pozitív, kérjen időpontot a kezelőorvosától, hogy megbeszéljék a további teendőket.