Egészség

Az alvászavarok 7 típusa, amelyeket komolyan kell venni

Az alvászavarok főbb típusai, amelyek kimerítik szervezetünket

Nehezen alszik el, vagy nehezen alussza át az éjszakát? Fáradtan ébred vagy kimerültnek érzi magát napközben, még akkor is, ha elég időt töltött az ágyban? Lehet, hogy alvászavarban szenved. Az alvászavaroknak 7 típusa van, amelyeket érdemes komolyan venni!

Az alvás alapvető emberi szükséglet, amely a jó egészség megőrzéséhez szükséges. Ha nem alszik eleget, az negatív hatással lehet a közérzetére, mivel lelassítja a gondolkodását és a reakcióidejét, ingerlékennyé teszi, és növeli a sérülések, fertőzések, elhízás és szívbetegségek kockázatát. A leggyakoribb alvászavarok közül néhányat az alábbi listában talál.

Íme az alvászavarok 7 típusa

Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amely során a légzés időszakosan leáll és újraindul. A betegség körülbelül 20 millió felnőttet érint az Egyesült Államokban, és a becslések szerint az esetek 80 százaléka diagnosztizálatlan marad. A horkolás, a légzési nehézség és a hirtelen ébredés a rendellenesség néhány fő jellemzője.

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma olyan állapot, amely ellenállhatatlan késztetést okoz a lábak mozgatására, ami általában esténként jelentkezik. A késztetést leggyakrabban a lábakban jelentkező kellemetlenségek kísérik vagy váltják ki.

A lakosság akár 7-8 százaléka is szenved ettől az idegrendszeri állapottól, 2-3 százalékuknál a tünetek olyan súlyosak, hogy befolyásolják az életminőséget és gyógyszeres kezelést igényelnek.

Álmatlanság

Az álmatlanság az elalvásért folytatott tartós küzdelem. Az állapotot okozhatja pszichológiai és orvosi probléma, egészségtelen alvási szokások, bizonyos anyagok vagy biológiai tényezők.

Narkolepszia

A narkolepszia krónikus alvászavar, amely egész nap súlyos álmosságot okoz. Az állapot miatt az illető azonnal és akaratlanul is elaludhat.

A narkolepsziában szenvedők mintegy 70 százaléka kataplexiában is szenved, ami a motoros izmok hirtelen gyengeségét jelenti, és összeesést okozhat. Ha ilyesmit észlel, ajánlott azonnal szakorvoshoz fordulni konzultáció céljából. Ne becsülje alá ezt a fajta alvászavart.

Paraszomnia

A „paraszomnia” orvosi kifejezés mindazon rendellenes jelenségekre utal, amelyek alvás közben történhetnek az emberekkel. Ezek az alvászavarok okozhatnak delíriumot, rémálmokat, alvajárást, alvás közbeni beszédet, fejdobogást, ágybavizelést és fogcsikorgatást.

A paraszomnia az emberek körülbelül 10 százalékát érinti, és bármely életkorú egyénnél előfordulhat, de leggyakrabban gyermekeknél fordul elő.

Nokturia

A nokturia az éjszaka közepén jelentkező gyakori és akut vizelési inger. Ha éjszaka kétszer vagy többször kell felébrednie, hogy kimehessen a WC-re, akkor valamilyen betegségben szenvedhet.

A noktúria gyakori, az Egyesült Államokban 40 millió felnőttet érint. Amellett, hogy zavarja a nyugodt alvást, a noktúria mögöttes betegségre is utalhat. Ez különbözik az ágybavizeléstől vagy az éjszakai vizeletinkontinenciától, amikor az illető ébredés nélkül vizel.

Cirkadián ritmusú alvászavarok

A cirkadián ritmusú alvászavarok kategóriájába olyan állapotok tartoznak, amelyekben az alvás időzítése megzavarodott. Ezek közé tartozik a késleltetett alvásfázis zavar (az illető éjszaka elalszik, és reggel később ébred), a késleltetett alvásfázis zavar (az illető a szokásos alvásidejénél korábban alszik el, és több órával korábban ébred, mint a legtöbb ember), valamint a nem 24 órás alvás-ébrenlét zavar (az illető alvásideje minden nap egy kicsit későbbre tolódik).

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.