Háztartás

A csótányok egészségügyi kockázatot jelentenek: mítosz vagy valóság?

A csótányok egészségügyi kockázatot jelentenek, mert betegséget okozó kórokozókat hordoznak. Ismerje meg a kockázatot! Tudjon meg többet itt.

A csótányok egészségügyi kockázatot jelentenek: Mítosz vagy valóság?

A csótányok az egyik legkellemetlenebb állatok közé tartoznak, amelyeket otthonunkban megtalálhatunk. Résekben bújnak meg, gyorsan szaporodnak és alkalmazkodnak a különböző környezetekhez. A Blattidae családba tartozó ízeltlábúak a kosszal és a betegségekkel kapcsolatosak. Ebben a cikkben áttekintjük, miért jelentenek egészségügyi kockázatot a csótányok.

Más állatokhoz, például a rágcsálókhoz vagy a szúnyogokhoz hasonlóan a csótányok is kórokozó-átvivők. Jellemző rájuk, hogy betegséget okozó baktériumokat hordoznak a szennyezett környezetből.

Legjobban a párás és meleg környezethez alkalmazkodtak, ezért az újtrópusi éghajlaton nagymértékben jelen vannak. Méretük a fejlődésük korai szakaszában 5 millimétertől akár 10 centiméterig is terjedhet. Éjszakai életmódot folytatnak, ezért napközben általában repedésekben vagy kis helyeken rejtőznek el, hogy éjszaka előbújjanak és táplálékot keressenek.

Hogyan jelentenek egészségügyi kockázatot a csótányok

A csótányok azért jelentenek egészségügyi kockázatot, mert több mint 40 kórokozó baktériumfajt hordoznak. Ezenkívül helmintákat, protozoákat, vírusokat és gombákat is terjeszthetnek. A Journal of Medical Entomology című szaklapban megjelent kutatás szerint az élelmiszerekben található szalmonella baktérium a csótányok terjesztésével hozható összefüggésbe.

Különösen a csótányok gyakran hordozzák lábukon az ürüléket és a hulladékot. Ez lerakódhat az élelmiszerekre, és megbetegíthet minket, amikor megesszük azokat.

Az emberekben általuk okozott leggyakoribb betegségek közé tartoznak a hasmenéshez és gasztroenteritiszhez vezető bélfertőzések. Egyes tudományos jelentések szerint a csótányok olyan parazitákat hordoznak, amelyek az alacsony jövedelmű országokban a leggyakoribb bélparazitózist okozzák:

  • Entamoeba histolytica
  • Enterobius vermicularis
  • Ascaris lumbricoides

Hasonlóképpen az Amerikai Tüdőszövetség is rámutatott, hogy a csótányok olyan allergéneket tartalmaznak, amelyek súlyosbítják az asztmát és allergiás reakciókat okoznak. Ezek az allergének apró részecskékben eloszlanak a levegőben, így megtapadhatnak a ruházaton és a bútorokon.

A témával foglalkozó szisztematikus áttekintések azonban tisztázzák, hogy nem minden ember érzékeny az ezen állatokból származó allergénekre. A nemzetközi egészségügyi szervezetek mégis azt javasolják, hogy minimalizálják jelenlétüket, és gyakran fertőtlenítsék azokat az otthonokat, ahol asztmások élnek.

Ha a csótányokkal való érintkezés miatt gyomor-bélgyulladás lépne fel, a tünetek a hasi fájdalomtól a hasmenésig terjedhetnek.

Megcsíphetnek minket?

Fizikai jellemzőik, gyors mászó mozgásaik és a betegségekkel való összefüggésük miatt a csótányok sok emberben fóbiát váltanak ki. Amikor otthon meglátjuk őket, félni kezdhetünk tőlük, és még az is előfordulhat, hogy megharapnak minket.

Kutatások kimutatták, hogy rágó szájszervük van, robusztus állkapoccsal. Ez azt jelenti, hogy anatómiájuk lehetővé teszi számukra a harapást.

E tulajdonságuk ellenére nem gyakori, hogy embert harapnak. Ha fenyegetve érzik magukat, inkább menekülnek. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint még azt is mondják, hogy nem harapnak, de a lábaik karmolhatnak.

A csótányoknak 3 pár hosszú, hajlékony lába van, és legtöbbjüknek sok tüskéje van. Ezek a tüskék lehetővé teszik számukra a mozgást, és megvédik őket egyes ragadozóktól, ugyanakkor a tapadást is lehetővé teszik számukra.

Ha véletlenül megérint egy csótányt, az a lábaival megsebezheti, és úgy fogja érezni, mintha megharapta volna.

A csótányok egészségügyi kockázatot jelentenek, hogyan tarthatod távol őket otthonodtól?

Ha olyan területen él, ahol magas a csótánypopuláció, akkor több mechanizmust is be kell vezetnie, hogy megakadályozza a szaporodásukat, és megszabaduljon tőlük.

A megelőzés az első szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a csótányokat távol tartsa otthonától. Ennek érdekében tömítse le az ajtók és ablakok réseit, hogy megakadályozza a bejutásukat.

Fontos továbbá, hogy a fürdőszobákban és konyhákban lévő repedéseket is lefedje, hogy megakadályozza a víz- és táplálékforrásokhoz való hozzáférésüket. Íme néhány további sikeres stratégia.

Végezzen szigorú takarítást

A csótányok egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel mikroorganizmusokat és anyagokat hordoznak a piszkos helyekről. Ezért szükséges a megfelelő hulladékgyűjtő rendszer, amely szorosan lefedve tartja a hulladékot, és garantálja a gyakori hulladékgyűjtést.

Az is alapvető fontosságú, hogy elkerüljük a hulladéktárolást a lakás közelében. Hasonlóképpen, a konyhában nem szabad felhalmozódnia a zsiradéknak és az ételmaradéknak.

Végezzen rendszeres takarítást a napi takarítással nehezen elérhető helyeken. Például a hűtőszekrény alatt, a sütő és a készülékek mögött, valamint a szemetesek közelében.

Zárja le és tárolja az élelmiszereket

Annak érdekében, hogy a csótányokat ne vonzzák az élelmiszerek és ne fertőzzék meg azokat, fontos, hogy az élelmiszereket tiszta helyen és légmentesen záródó edényekben tároljuk. Semmiképp se hagyjuk kint a konyhában vagy az étkezőben, különösen éjszaka.

Kutyája vagy macskája ételét légmentesen záródó edényekben tárolja, vagy zárja le a zacskókat. Rendszeresen mossa el a tárolókat, amelyekből kedvence eszik, és távolítsa el a padlón maradt maradványokat. Az ürüléküket is azonnal el kell távolítania.

Ellenőrizze otthonában a páratartalmat

A párás környezet köztudottan kedvez a kártevők jelenlétének. Különösen a csótányok kedvelik ezeket. Ezért tartsa szárazon a ház különböző helyiségeit, és javítsa ki a sérült csöveket vagy a falakon lévő szivárgásokat.

Használjon szódabikarbónát, vizet és cukrot

Az egyik legismertebb és leghatékonyabb házi gyógymód a szódabikarbóna, víz és cukor keveréke. Ezt kis kupakokban helyezze el otthona sarkaiban. Ha otthonában vannak repedések vagy hasadékok a falakon és a padlón, szódabikarbónát helyezhet el bennük, hogy megakadályozza a csótányok ottani fészkelését.

Használjon csótányriasztót az ajtókon és az ablakokon

Ha olyan területen él, ahol gyakoriak a csótányok, és már volt néhány az otthonában, akkor folyamodhat az ajtókra és ablakokra fújható csótányriasztó spray-khez. Ezek a termékek általában hatékonyan megakadályozzák, hogy bejussanak a házba.
Konzultáljon szakértőkkel, mert a csótányok egészségügyi kockázatot jelentenek.

Ha otthonát csótányok fertőzték meg, javasoljuk, hogy forduljon kártevőirtó szakemberekhez, akik átfogó megoldásokat kínálnak. Ezek az állatok nagyon ellenállóak, és könnyen terjesztik tojásaikat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.