Egészség, Háztartás

Az emberek 97%-a rosszul főzi a rizst! Így arzén marad benne!

A tudósok szerint még a profi szakácsok milliói is rosszul főzik a rizst, és ezzel veszélyeztetik az egészségünket.
A helyzet az, hogy a rizs – bármilyen rizs – általában kis mennyiségű arzént tartalmaz! A kínaiak tudják, hogyan szabaduljanak meg tőle, az európaiak nem!

Kiderült, hogy a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a nyomokban lévő arzéntól, ha több vizet adunk a fazékba, vagy akár egy éjszakára beáztatjuk a rizst.
Az arzén az ipari mérgekkel és növényvédő szerekkel kerül a rizsbe, amelyek évtizedekig a talajban maradnak.

A szakértők évek óta vitatkoznak az arzén megengedett szintjéről – az EU 2016-ban új határértékeket állapított meg.

Az arzénnak való tartós kitettséget számos egészségügyi rendellenességgel hozták összefüggésbe, többek között fejlődési zavarokkal, szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel és rákos megbetegedésekkel.


Kísérletek azonban azt mutatják, hogy a rizs főzési módja kulcsszerepet játszik abban, hogy csökkenjen a mérgező, anyagnak való kitettség.

Andy Meerge professzor, a belfasti Queen’s University munkatársa a BBC televízió Believe Me, I’m a Doctor című műsora számára a rizs főzésének három módját próbálta ki.

Az elsőben két rész víz és egy rész rizs arányát alkalmazta, így a víz főzés közben elpárolgott.

A másodikban öt rész vizet vett egy rész rizshez; amikor a felesleges vizet leengedte, kiderült, hogy az arzéntartalom majdnem a felére csökkent.
A harmadik módszernél pedig, amikor a rizst egy éjszakán át áztatta, az arzénkoncentráció 80%-kal csökkent!

Íme tehát, hogyan kell helyesen főzni a rizst:

Mérje ki a megfelelő mennyiségű száraz rizst.
Áztassa vízben egy éjszakán át.
Öblítse át alaposan a rizst, amíg a víz tiszta nem lesz.
Hagyja alaposan megszáradni.
Tegye a rizst egy edénybe 5 rész víz és 1 rész rizs (plusz egy csipet só) arányban, és keverje össze.
Forralja fel, majd állítsa a hőfokot minimálisra, és fedje le jól.
Főzze kis lángon 10-15 percig a fedő felnyitása nélkül.
Villával keverje fel a megfőtt rizst.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.