Háztartás, Praktikus, Tippek

Áztassa a barna rizst egy éjszakán át, hogy a főzési időt a felére csökkentse

Bár papíron egyszerűnek tűnik, mindannyian követünk el hibákat a rizsfőzés során. Ha fehér rizsről barna rizsre váltunk anélkül, hogy tudnánk, hogy a két rizsnek más a főzési ideje, az is egy ilyen hiba lehet – amit a saját bőrünkön tapasztalunk meg, amikor beleharapunk, és kellemetlen, ropogós meglepetésben lesz részünk. A fehér és a barna rizs közötti valódi különbség az, hogy a barna rizs megtartja a korpát és a csírát, ami táplálóbbá teszi, de azt is jelenti, hogy hosszabb ideig tart a főzése. A barna rizs főzése körülbelül 40 percet vesz igénybe, ami jelentős időbefektetés, és lehetséges akadály, ha viszonylag gyorsan akarunk valamit összeütni.

A főzési idő csökkentésének egyik módja, ha már előző este előkészületeket teszünk, nevezetesen a rizst egy éjszakára beáztatjuk. Ha beáztattuk, másnap, amikor megfőzzük, nagyjából feleannyi idő alatt kell elkészülnie, és nem tart tovább, mint a fehér rizs megfőzése. És nem is lehetne egyszerűbb. Általánosságban azt javasolják, hogy egy edényt töltsön meg a víz és a rizs kettő az egyhez arányban, majd fedje le az edényt, és egy éjszakán át tárolja a hűtőszekrényben. Hat óra áztatási idő is elegendő, ami nagyszerű hír, ha elfelejti, vagy nincs ideje éjszaka – csak készítse el a rizst reggel, és vacsorára már kész is lesz a főzésre. A fő előnye az, hogy ez a trükk bármilyen rutinba belefér, így a főzésnél némi előkészítési időt lefaraghat.

Tippek a barna rizs áztatásához

A biztonságtudatosabbak elgondolkodhatnak azon, hogy milyen lehetséges kockázatokat rejt, ha az ételt hosszabb ideig állott vízben hagyjuk, de ebben az esetben nincs sok okunk az aggodalomra. Amíg nem lépjük túl a 24 órás áztatási időt, ami a rizs erjedéséhez vezethet, addig teljesen biztonságos. Ajánlatos az áztatott rizst hűtőben tartani, ha körülbelül egy óránál hosszabb ideig áztatjuk, mivel a szobahőmérsékletű vízben áztatott rizsnek kevésbé kellemes íze és állaga lehet, és mikrobiális szennyeződéshez vezethet.

Amíg a beáztatott rizst hűtőben tárolja, az ízre nincs igazi hatással, a rizs az áztatás után is megőrzi az ízét. Az, hogy a rizst az áztatásból származó vízzel főzi-e meg, vagy friss vízre használ, mindegy, mivel mindkét módszer működik. Ha azonban pelyhesebb rizst szeretne, akkor valószínűleg érdemes a vizet kicserélni, leöblíteni a rizst, és friss vízben főzni. Ennek oka, hogy a rizsben lévő keményítő az áztatás során felszívódik a vízbe, ami sűrűbb, ragadósabb végterméket eredményez. A rizs áztatásának ezzel az egyszerű trükkjével elháríthatja a barna rizs főzésének egyik legnagyobb akadályát, és az ételek világa nyílik meg, amelyeket ezzel a finom és tápláló teljes kiőrlésű gabonával készíthet.