Érdekes

Hamis tények a mézről, amikről azt hitted, hogy igazak

A mézet sokféleképpen hasznosítják, ami sokoldalúságát tükrözi. Gyakran használják tea és kávé édesítésére, valamint sütési receptekben. Görög joghurtra vagy zabpehelyre is csepegtethető, és ínyenc ételek feldobására is használható. Emellett a mézet számos egészségügyi előnye miatt is nagyra értékelik, különösen nyersen fogyasztva. Egyesek szuperélelmiszernek tartják, mivel feldolgozatlan állapotában a méz számos enzimet, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A méz évmilliók óta létezik, a méhészkedés legrégebbi feljegyzései Kr. e. 7000-re nyúlnak vissza. E hosszú múlt ellenére a természetes édesítőszerrel kapcsolatos tévhitek továbbra is keringenek mind online, mind offline. Szeretné megtudni az igazságot erről a kedvelt aranyszínű szirupról? Olvasson tovább!

Minden méz egyforma

A legtöbb élelmiszerboltban csak korlátozott választékban kapható méz, ami ahhoz a tévhithez vezet, hogy az elérhető termékek a mézválaszték teljes spektrumát képviselik. Amit azonban a szupermarketek polcain látunk, azok általában olyan márkák, amelyek tömegesen gyártják a mézet, és a változatossággal szemben a következetességet és a költséghatékonyságot helyezik előtérbe. Ennek eredményeképpen a vásárlók általában hasonló ízű és megjelenésű mézzel találkoznak.

Bár ez talán nem tűnik fel azonnal, a méznek számos fajtája létezik, amelyek mindegyike megkülönböztethető a forrása, színe, íze és aromája alapján. A National Honey Board szerint az Egyesült Államokban 300 különböző mézfajta létezik. A népszerűbb mézfajták közé tartozik a könnyű és enyhén édes lóhereméz, a tiszta és finom ízű akácméz, valamint a hajdina méz, amely erős ízéről és sötét színéről ismert. A spektrum másik végén rengeteg olyan ritka mézfajta található, amelyeket valószínűleg nem talál a helyi élelmiszerboltban. Ezek közé tartozik a sötét, gazdag és szinte sós ízű gesztenyeméz, a vajas és virágos tupelo méz, valamint a sűrű és karamellás kender méz.

A méz mindig bio

Attól, hogy a mézet a virágok nektárjából nyerik a méhek, még nem minősül automatikusan bioterméknek. Bár ez a folyamat valóban természetes, nem garantálja, hogy az azt követő méhészeti gyakorlat megfelel az ökológiai minősítéshez szükséges előírásoknak.

Mi tehát a bioméz? Röviden összefoglalva, a biomézet olyan növények nektárjából állítják elő, amelyek műtrágya, növényvédő szerek, GMO-k és egyéb vegyi anyagok használata nélkül nőttek. Ezt azonban nehéz lehet ellenőrizni, mivel a méhek általában a kaptár két mérföldes körzetében utaznak, ami azt jelenti, hogy ennek a területnek mentesnek kell lennie minden szennyeződéstől.

Ha mézről van szó, a „bio” címke nem jelenti automatikusan azt, hogy a termék tiszta, nyers és szűretlen is. A „tiszta méz” címke azt jelenti, hogy a termék 100%-ban mézet tartalmaz, a „nyers méz” címke azt jelenti, hogy a terméket nem pasztőrözték vagy nem melegítették 47 celsius-fok fölé, a „szűretlen” címke pedig arra utal, hogy a termékből eltávolították az apró részecskéket, ami néha melegítéssel jár. Ezért fontos, hogy a vásárlók a méz megvásárlása előtt mindig olvassák el a termék címkéjét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a méz minden kritériumnak megfelel.

A méz soha nem romlik meg

Néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy a méz sosem romlik meg, ha megfelelően tárolják. Sőt, 1922-ben a régészek Tutanhamon sírjában egy 3000 éves mézet tartalmazó edényt találtak, és még mindig ehető volt! A méz halhatatlansága két természetes tulajdonságának – az alacsony nedvességtartalomnak és a magas savtartalomnak – tulajdonítható. Továbbá, amikor a virágnektár mézzé alakul, a méhek egy hidrogén-peroxidot termelő enzimet juttatnak bele, ami hozzájárul a méz antimikrobiális tulajdonságaihoz és rendkívül hosszú eltarthatóságához.

Az a tény, hogy a méznek nincs lejárati ideje, nem jelenti azt, hogy soha nem romlik meg. A méz minősége 12 hónap után kezd romlani, és bár a méz továbbra is biztonságosan fogyasztható, íze, aromája és állaga idővel csökkenhet. Mindazonáltal, ha a méz nedvességgel érintkezik, vagy nem légmentesen záródó edényben tartjuk, akkor valószínűleg megromlik. Ezért fontos, hogy csak száraz és tiszta eszközöket használjon a méz kanalazásához. Bármilyen penészes vagy kellemetlen szagú jel azt jelenti, hogy a méz szennyezett, és ki kell dobni.

A kristályosodás annak a jele, hogy a méz megromlott

A méz a glükóz- és fruktóztartalma miatt kristályosodik, két olyan cukor, amelyek szétváláskor kristályokat képeznek. Pontosabban a mézben lévő fruktóz a felszínre emelkedik, míg a glükóz kikristályosodik és lesüllyed az aljára. Ez a folyamat általában sűríti a méz szerkezetét is, míg a magas glükóztartalmú mézek általában sűrűbbek és hajlamosabbak a gyors kristályosodásra.

A kristályosodás mértéke különböző tényezőktől függ, többek között a méz glükóz-fruktóz arányától, attól, hogy tartalmaz-e virágport, és a tárolási hőmérséklettől. A magas glükóztartalmú mézek általában gyorsabban kristályosodnak. A szűretlen, virágport tartalmazó méz valószínűleg szintén gyorsabban változtatja meg az állagát, mint a szűrt termék. Végül, a 10 celsius fok alatt tárolt méz gyorsabban kristályosodik, mint a szobahőmérsékleten tárolt méz.

Bár a kristályosodott méz csúnyán nézhet ki, a textúra megváltozása nem befolyásolja az ízét vagy a minőségét. A kristályosodott méz teljesen biztonságosan fogyasztható, sőt, bizonyos esetekben a kenhető állaga miatt még jobban is kedvelheti. Ráadásul a kristályosodás könnyen visszafordítható a méz óvatos felmelegítésével – ez az éléskamra alapanyagát folyékonnyá változtatja anélkül, hogy sérülne a méz épsége és tápanyagtartalma.

A méz soha nem érintkezhet fémkanállal

Az egyik legkülönösebb tévhit a mézzel kapcsolatban az az elképzelés, hogy a mézet távol kell tartani a fémeszközökről. Ez a hiedelem azt sugallja, hogy a fémkanál vagy fémtartály használata valahogy megfertőzheti a mézet, vagy megváltoztathatja a tulajdonságait. Pontosabban, egyesek úgy vélik, hogy a méz savas tulajdonságai rozsdásíthatják a fémet, ami szennyeződéshez és a termék ízének megváltozásához vezethet.

Azok, akik úgy vélik, hogy a fém hatással lehet a mézre, figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy nem minden fém egyforma. Általában nem ajánlott rézből vagy vasból készült kanalakat használni a méz kikaparására, mivel ezek a fémek megváltoztathatják a méz ízét, a réz pedig mérgezővé teheti a mézet. Ezzel szemben az ezüst és a rozsdamentes acélkanalak nem reagálnak, és tökéletesen biztonságosak a mézzel való használatra. Sőt, a méhészek körében bevett gyakorlat, hogy a mézkészítés során rozsdamentes acélból készült eszközöket és felszereléseket használnak. Ha azonban még mindig aggódik a fém és a méz közötti lehetséges kölcsönhatások miatt, a legbiztonságosabb megoldás a fakanál használata.

Minden méh mézet termel

Mivel a méz olyan széles körben fogyasztott termék, az emberek gyakran általánosítanak, hogy minden méhnek mézet kell termelnie. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól. A valóságban a mintegy 20 000 méhfajnak csak körülbelül 4%-a termeli az aranyló nektárt. Ráadásul a méheknek csak 8%-a szociális, azaz közös kaptárakban él. Figyelemre méltó, hogy az USA-ban őshonos 4000 méhfaj közül egyik sem termel mézet. Ehelyett az ország összes méztermelő méhfaját európaiak viszik be az országba.

Bár több ezer méhfaj létezik, mézet csak egy fajta termel – a mézelő méh, vagyis az Apis nemzetség, amely több méhfaj gyűjtőkategóriája. A mézelő méhek nektárt gyűjtenek a virágokból, azt egy visszatöltési folyamat révén mézzé alakítják, és a kaptárakban viaszmézből készült méhsejtekben tárolják. Ezek a mézraktárak létfontosságú táplálékforrást jelentenek a kolónia számára, különösen télen, amikor a források szűkösek lehetnek. Mivel a méhek általában a túlélésükhöz szükséges mézmennyiség kétszeresét-háromszorosát állítják elő, szerencsések vagyunk, hogy élvezhetjük a többletet.

A forró méz mérgező

Az a hiedelem, hogy a méz melegítés hatására mérgezővé válik, a nektár tulajdonságaival és a hőre adott reakciójával kapcsolatos tévhitekben gyökerezik. Bár e mítosz pontos forrása bizonytalan, valószínűleg az ayurvédikus hiedelemből ered, miszerint a méz mérgezővé válik, ha egy bizonyos hőmérséklet felett felmelegítik. Lehet köze ahhoz is, hogy a méz 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott, mivel fennáll a botulizmus spóráinak csekély kockázata.

Bár a méz melegítése megváltoztathatja az összetételét, a meleg méz fogyasztása nem fogja megölni vagy megbetegíteni. A magas hőmérséklet lebonthatja a méz természetes enzimjeit, vitaminjait és ásványi anyagait, csökkentve ezzel a méz tápértékét és egészségügyi előnyeit. A hő a méz ízét is befolyásolhatja. Ennek ellenére a méz felmelegítése nem csökkenti a méz egészségügyi előnyeit, tekintve, hogy a méhcsaládok néha azt a hőmérsékletet is elérik. Sőt, a méz felmelegítése kiváló módszer arra, hogy a kristályosodott mézet kezelhetőbbé tegyük, mivel folyékonnyá alakítjuk.

A világos méz jobb, mint a sötét méz

A méz árnyalata a szinte színtelentől a sötét borostyánszínűig terjed. A világos és a sötét méz közötti fő különbség a virágforrásokban rejlik, ahonnan a nektárt gyűjtik, nem pedig az előállítás módjában. A méz színe az évszaktól és a hőmérséklettől is függhet. Például a méz sötétebbé válhat, ha meleg körülmények között tárolják. A méz színét milliméterben értékelik a Pfund-skála segítségével, ahol a legvilágosabb mézszín a „vízfehér” 0 és 8 milliméter között, a legsötétebb pedig a „sötét borostyán”, amely 115 és 140 milliméter között mérhető.

Bár a méz színe befolyásolhatja a méz minőségét és ízét, ez nem jelenti azt, hogy a világos méz jobb, mint a sötétebb társa. Valójában a sötét méz általában több antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a világos méz. Például a sötét hajdinamézben hússzor annyi antioxidáns található, mint a normál világos mézben. A sötét méznek alacsonyabb a víztartalma is, mint a világos méznek, így erősebb, gazdagabb ízű és sűrűbb állagú.

A nyers méz nem ehető

A méhviaszból készült hatszögletű cellákból álló nyers mézméhsejteket a méhek a méz tárolására készítik. Az ezekben a szerkezetekben tárolt méz nyersnek számít, mivel nem melegítették vagy dolgozták fel. A nyers méhsejtek fogyaszthatóságával kapcsolatos aggályok gyakran a méhviasz-tartalmukból erednek.

Bár a méhsejtekben lévő viasz rágósabbá teheti a mézet, teljesen biztonságos a fogyasztása. Ráadásul a nyers méz feldolgozatlansága biztosítja, hogy közvetlenül a méhsejtből fogyasztva a legtöbbet hozza ki az egészségre gyakorolt előnyökből. A nyers méz gyakran tartalmaz méhpempőt, és propoliszt is, amelyek mind ismertek egészségügyi előnyeikről. Ezzel szemben a boltban vásárolt mézet gyakran melegítik és szűrik, ami csökkenti enzimtartalmát.

A nyers méhsejtek többféleképpen fogyaszthatók. A legegyszerűbb módja, ha magában fogyasztjuk. A nyers méhsejteket pirítósra is kenhetjük, sajtos tál részeként is fogyaszthatjuk, vagy saláták feltétjeként használhatjuk. A nyers méhpempő joghurthoz vagy zabpehelyhez való hozzáadása egy másik ízletes lehetőség, mivel édessége kiegészítheti a joghurt krémességét, vagy ízesítheti a zabot.

A méhekre allergiás emberek a mézre is allergiásak

Mivel a méz a méhek által előállított termék, természetes a feltételezés, hogy az édes nektár és a méhcsípés hasonló allergén tulajdonságokkal bírhat. A valóságban, bár a méhcsípések komoly veszélyt jelenthetnek a mérgükre allergiás egyének számára, a mézfogyasztás általában nem vált ki ilyen problémákat. Ennek oka, hogy a méznek semmi köze a méh fullánkjához és méregzsákjához. Ehelyett a méh emésztőrendszerén megy keresztül, amely nem tartalmazza azokat a fehérjéket, amelyek egyes egyének számára veszélyessé teszik a méhmérgeket.

Ennek ellenére néhány szerencsétlen ember mégis allergiás a mézre. Ez azonban nagyon ritka, a lakosság mindössze 0,001%-át érinti. Azokat, akik allergiás reakciókat tapasztalnak a mézre, gyakran az édes nektárban található pollenek érintik. A mézallergia tünetei eltérőek lehetnek, orrfolyás, könnyező szemek, viszkető torok, kiütések és csalánkiütés.