Kert, Növény, Tippek

Egész télen gyűjtse össze és szárítsa meg. Tavasszal ingyen műtrágya lesz

Tudta, hogy a burgonyahéjnak nem kell a kukában végeznie? Remek trágya készíthető belőle. Nem kell mást tennie, mint összegyűjteni a megfelelő mennyiségű alapanyagot, és feldolgozni növény- és virágtáplálékká. Ez egy nagyszerű vitaminbomba, és az ilyen trágya elkészítése semmibe sem kerül.

A burgonyahéj természetes hulladék, amely általában a szemetesünkben végzi. Meg lehet enni, de nem élvezhető, ezért a legtöbben inkább kidobják. Ez nagy hiba, mert kiderült, hogy a burgonyahéjból kiváló trágya készíthető a növények és virágok számára. Meg lehet főzni, szárítani vagy lisztté őrölni. Sokféle lehetőség van, válasszuk ki a számunkra legkedvesebbet!

Miért érdemes tárolni a megmaradt burgonyahéjat?

Mindenki szeret burgonyát enni! Főzve, sütve – bármilyen formában tálaljuk is, szinte minden nap élvezzük ezt a zöldséget. Éppen ezért legtöbbünknek problémát okoz, hogy a burgonyahéj felhalmozódik a kukában. Ahelyett, hogy kidobná , készítsen belőle házi trágyát, amelyet a cserepes növényeken és a virágágyásokon is felhasználhat.

Ezt a műtrágyát nagyon könnyű elkészíteni!

A trágya elkészítéséhez sok héjra van szükség. Nem valószínű, hogy bárki azonnal meghámozna egy zsák krumplit, ezért érdemes minden vacsora után összegyűjteni a héjakat. A kellemetlen szag elkerülése érdekében tegyük egy zacskóba, és tegyük a fagyasztófiókba. A hőmérséklet megállítja a bomlási folyamatot, így addig szedegetheti a héjakat, amíg a zacskó meg nem telik. Érdemes már most elkezdeni, hogy tavasszal, amikor a növények virágzásnak indulnak, legyen készlete.

A héjak tárolásának másik módja a szárítás. Ez történhet a sütőben, vagy úgy, hogy a héjakat egy radiátorra helyezzük. Az első módszer valamivel gyorsabb, de a második környezetbarátabb és gazdaságosabb.

A burgonyahéj újrahasznosítása házi készítésű virágtrágyává

Ha már van bőven burgonyahéja, nekiláthat a trágya készítésének. Az összegyűjtött burgonyahéjat tegye egy nagy fazékba, fedje le vízzel, és forralja fel, majd tegye félre 24 órára. Ezután az így kapott trágyát 1:9 arányban keverje össze vízzel (egy adag trágya, kilenc adag víz). Az így kapott keverék készen áll a felhasználásra. Alkalmazza minden növényre, kivéve a burgonyafertőzésre hajlamos növényeknél, például a paradicsomnál.

A szárított burgonyahéj másik felhasználási módja, ha lisztté őröljük, és forró vízhez adjuk. A porított héjból is vehetünk néhányat, és belekeverhetjük az ágyások talajába úgy, hogy a talaj legfelső rétege alá kerüljön. Ez megakadályozza a penész kialakulását, és lehetővé teszi, hogy a növények teljes mértékben kihasználják a természetes trágya előnyeit.