Háztartás, Tippek

Hogyan lehet megkülönböztetni a mosogatószivacsot a háztartási szivacsoktól?

Van otthon mosogatógépe? Szerencséje van, mert ezzel minden nap megspórolhat egy komoly házimunkát! De még így is nehéz megválni a mosogatószivacstól, amely még mindig sok szempontból nélkülözhetetlen. De vigyázat: ez a tárgy kimeríthetetlen baktériumforrás. Ha nem fertőtleníti gyakran, akkor figyelmeztetés nélkül fertőzheti meg a többi felületet otthonában.

Mosogatószivacsok: hogyan lehet megkülönböztetni a mosogatószivacsokat a háztartási szivacsoktól?

A mosogatószivacsok nem csak a piszkos tányérok és evőeszközök mosogatására szolgálnak. Hogyan tisztíthatnánk meg munkalapjainkat, szekrényeinket, padlóinkat, sütőinket vagy akár WC-csészéinket e mindennapi szövetségesek nélkül? Igaz, sokoldalúságuk felbecsülhetetlen. De ez egyúttal kétélű kard is. A probléma az, hogy a szivacsok egész sora van otthon. Így könnyű összekeverni őket. Elég egy kis figyelmetlenség vagy figyelemelterelés ahhoz, hogy véletlenül rossz szivacsot vegyünk, és máris átterjednek a baktériumok egyik felületről a másikra. Hogyan kerülheti el tehát ezt a kényes problémát? Egy egyszerű trükkel.

Gondolt már arra, hogy levágja a mosogatószivacs sarkát? Furcsa ötletnek tűnhet. De ez az egyszerű kis mozdulat megmentheti a napot, és megakadályozhatja a keresztszennyeződést. Ha egyszer bevezette, nem is fogja tudni nélkülözni! Sőt, ez a kivágás jelzőként fog működni: persze van, akinek sikerül színkódolással megkülönböztetni a szivacsot, de meglátja, hogy ez a trükk a javára válik. Például levághatja annak a szivacsnak a szélét, amelyet a szemetes vagy a WC tisztítására használ. Különben is, nem jobb megkülönböztetni a tiszta, frissen fertőtlenített szivacsot a piszkos szivacstól? Így, ha távol tartja a többi új szivacsától, nem követ el több véletlen hibát. A fő cél a baktériumok és kórokozók terjedésének csökkentése, de bármi is történik, a szivacsok ápolása érdekében állítson be egy gyakori tisztítási rituálét!

Mikor kell lecserélni a mosogatószivacsot?

Ez a trükkös kérdés. Mert valljuk be, ezt a pontot komolyan elhanyagoljuk. Túl sokan tartják ugyanazt a szivacsot hetekig vagy akár hónapokig. Micsoda hiba! Persze, ha nincs mosogatógépe, akkor érthető, hogy ez a tartozék a napi rutin szerves része kell, hogy legyen. Hogyan másképp mosogatná el a tányérokat, és evőeszközöket? De mivel olyan gyakran használja, a mosogatószivacsnak sincs sok hátra! Könnyen foszladozhat, felhalmozódhat rajta a szennyeződés, vonzza a mikrobákat és kellemetlen szagokat áraszt. Nincs tehát semmi titok: a megfelelő időben ki kell cserélni. Igen, de pontosan mikor?

Milyen gyakran kell cserélni? Mikor cserélte le utoljára a szivacsot? Múlt héten? Három hónappal ezelőtt? Ne feledje, hogy minél tovább halogatja, annál több baktérium és kórokozó (köztük E. Coli és szalmonella) gyűlik össze és terjed szét otthonában. A legjobb tehát, ha a konyhai szivacsot egy-két héten belül (ha jól gondozott!) lecseréli. Tehát használja a saját ítélőképességét: ha azt látja, hogy borzalmas állapotban van, vagy erős dohos szagot áraszt, ideje kicserélni!