Háztartás, Tippek

Soha ne hagyja itt a tojásokat, mert baj lehet belőle

Miért nem szabad a tojásokat azokban a divatos műanyag tárolókban tárolni

A mai tökéletesen rendezett kamrák korában nagy lehet a nyomás, hogy minden egyes dolgot egy esztétikus műanyag dobozba tegyünk. Bár a legtöbb tárgyat valószínűleg nem baj, ha kivesszük az eredeti csomagolásából, meglepő módon a tojás nem tartozik közéjük. Lehet, hogy nem a legkellemesebb ránézni egy szürke karton tojástartóra, de ez az egyik legjobb és legbiztonságosabb módja a tojások tárolásának. A tojástartó használatának egyik legnyilvánvalóbb előnye, hogy a legjobb megvásárolhatósági dátum közvetlenül a dobozra van nyomtatva. Ha kidobja a dobozt, és elfelejti feljegyezni a dátumot, megkockáztathatja, hogy romlott tojást eszik.

Még ha egész életében rosszul tárolta is a tojásokat, még nem késő változtatni. Ismeri azt a praktikus tojástartót, amelyet egyes hűtőszekrények ajtajába építettek be? Kiderült, hogy ez az egyik legrosszabb hely és módja a tojások tárolásának. Ahhoz, hogy a tojás friss maradjon, a hűtőszekrény leghidegebb részében kell tárolni, egészen pontosan 4.4 fok körül. A hűtőszekrény hátsó része marad a leghidegebb, míg az ajtó a nyitás és zárás miatt felmelegedhet. Még ha az ajtós tárolóedény légmentesen zár is, akkor sem ideális elöl tartani a tojásokat.

A tojás tárolásának legjobb módja

Ha nagy tételben vásárol tojást, rendkívül fontos, hogy a tojás minél tovább friss maradjon. Meglepő módon a modern technológiák, például a hűtőszekrény feltalálásával a hűtött tojás szinte a végtelenségig eláll. Ha hazaért a boltból, és készen áll a kicsomagolásra, egyszerűen csúsztassa a tojásos dobozt a középső polc hátuljára, és máris készen áll. Ha kivesz egy tojást, győződjön meg róla, hogy a megfelelő oldalával felfelé teszi vissza a dobozt, ami valójában fejjel lefelé nézhet ki. Természetes ösztöne lehet, hogy a tojásokat a hegyes végükkel felfelé helyezi el, de ez helytelen.

Minden tojás lekerekített oldalán belül egy apró légbuborék található. A léglyuk védi a tojássárgáját, ami segít a tojásnak hosszabb ideig frissen maradni. Ha friss farm tojással van dolga, akkor ez egy kicsit másképp van. Ha a friss tojást nem mosták meg vegyszerekkel, mint a kereskedelmi tojásokat általában, akkor körülbelül két hétig nyugodtan hagyhatja hűtés nélkül. Ha ez idő alatt nem használja fel, a tojásokat ugyanúgy tárolhatja a hűtőben, mint a bolti tojásokat.