Kert, Tippek

Csalán purin: hatékony természetes gyomirtó és könnyen elkészíthető műtrágya

A gyomirtáshoz kesztyűre és nadrágra lesz szüksége. De csalánra is szüksége lesz. A csalán természetes gyomirtó. Hatékonyan védi a növényeket pusztító betegségek és paraziták ellen, és sok tápanyagot tartalmaz, amelyek serkentik a fotoszintézist. Ezért trágyaként is használható. Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan készíthet csalán purint, és hogyan használhatja a terméshozam növelésére.

Milyen előnyei vannak a csalán purinnak a növények számára?

A csalánpurinnal való gyomirtás kiváló ötlet. Valójában ez az egyik leggyakrabban használt természetes gyomirtószer a kertészek körében. És jó okkal: különösen hatékony a magas nitrogéntartalma miatt, amely még a leveleket is képes elégetni. Ha közvetlenül a gyomokra juttatja ki, olyan kártevőket tarthat távol, mint a levéltetvek, atkák, férgek és bogarak. A csalán purin különböző betegségek, például a lisztharmat, a rozsda, a moniliosis és az alternária megelőzésére is használható.

A csalán purin emellett erősíti a növények védekező képességét és csökkenti az ásványi anyaghiányt. Így hatással van a növekedésükre, lehetővé téve, hogy gyorsabban fejlődjenek és ellenállóbbak legyenek a betegségekkel szemben. Minden zöldségkerti növénynél használható. Elősegíti a talajban a mikrobiális életet, így a növények számára elérhetővé teszi a talajban már jelen lévő tápanyagokat. Ezért olyan népszerű a csalán purin a biodinamika kedvelői körében. A trágyaként való használatának ideális ideje a virágzás és a terméskötődés szakasza. A csalán purin rendkívül hatékony az uborkán, paradicsomon, paprikán és más növényeken. Nem ajánlott azonban a bab, a hagyma és a fokhagyma esetében.

Hogyan készítsünk csalán purint?

A csalán purin jót tesz a növényeknek. Támogatja a növények védekező rendszerét, és természetes kártevő-riasztóként működik. Emellett kiváló gombaölő, szerves rovarölő és komposztaktiváló szer. Ha ezt a természetes trágyát szeretné elkészíteni, tartsa távol az élőhelyétől, mert a csalán purinnak nagyon erős, visszataszító szaga van.

A recept szerint 10 liter vizet kell egy nagy vödörbe önteni. Adjon hozzá 1 kiló friss csalánt, és fedje le a vödröt. Hagyja állni 2-3 hétig, 2-3 naponta megkeverve.

Ahogy a csalán lebomlik a vízben, apró buborékok jelennek meg a felszínen. Keverje meg a készítményt 2-3 naponta, amíg meg nem jelennek a buborékok.

Ha kész a folyékony trágya, szűrje le, hogy csak a vizet tartsa vissza. Ezután hígítsa fel a folyékony trágyát a felhasználási célnak megfelelően.

Ha a növények növekedésének serkentésére kívánja használni, akkor 10 adag vízre 1-2 adag folyékony trágya jut.

Ha azonban a folyékony trágyát növényvédő szerként szeretné használni, akkor 10 adag vízhez egy adagot kell használnia.

Mindössze annyit kell tennie, hogy a hígított csalán purint egy szórófejes flakonba tölti, és befújja vele a növényeit.