Kert, Növény, Tippek

Egy filléres megoldás megmenti a burgonyatermést: örökre eltűnik a burgonyabogár

Mitől veszélyes a burgonyabogár a burgonyára – mitől fél a burgonyabogár

A burgonyatermesztés során nagy kárt okoznak a termésben a kártevők, különösen – a burgonyabogarak. Az ellene való védekezéshez szigorúan be kell tartani és teljesíteni kell egy sor agrotechnikai, növény-egészségügyi, kémiai és biológiai intézkedést.

Fordítsunk nagy figyelmet a burgonyaültetvények védelmére a burgonyabogár és a fitoftóra ellen. A termés megőrzése érdekében figyelemmel kell kísérni a burgonyabogár megjelenését a téli álmot követően.

Mikor kell várni a burgonyabogár megjelenésére

A hosszú távú adatok szerint a bogarak kilépése a talajból leggyakrabban április végén és május elején kezdődik. Ebben az esetben a kártevő tömeges kilépését 20 nappal az első bogarak megjelenése után észleljük, és az első peték megjelenésével jár együtt.

A kertészeket figyelmeztetik, hogy minden agroklimatikus övezetben a lárvák tömeges ébredése egyenletes felmelegedés mellett június 10-15-én – a rügyfakadás – virágzás kezdete előtt – figyelhető meg. Ebben az időszakban érdemes elgondolkodni a burgonyabogár elleni kémiai növényvédelmi eszközök alkalmazásának célszerűségén. A növényeket ebben az időszakban rovarölő szerekkel permetezik.

Milyen veszélyt jelent a burgonyára a burgonyabogár

Ez a rovar már régóta ismert kártevő, és a burgonya egyik fő kártevője. Ugyanakkor a burgonyabogár mindenevő, hiszen meleg éghajlaton más ültetvényeit is megtámadhatja.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ne hagyjuk ki a kártevők megjelenésének pillanatát a termesztett növényeken. Ellenkező esetben egyszerűen az egész termés elvesztését kockáztatja.

Mitől fél a burgonyabogár

A burgonyabogár elleni hatékony küzdelem érdekében fokhagyma vagy hagyma használata javasolt. A kártevőt a fokhagyma és a hagyma összetett aromái elriasztják.

Ezért ültetéskor az ágyások kialakítását ennek a tényezőnek a figyelembevételével tervezheti meg. Ha hagymát és fokhagymát ültetünk a burgonya mellé, csökkenthetjük a bogarak számát a parcellán.