Háztartás, Tippek

A trükk, hogy a citromok 6 hónapig frissek maradjanak (és ne rothadjanak meg)

Hogyan lehet hónapokig frissen tartani a citromot? Hogy ne rothadjon meg? Mert nincs is bosszantóbb, mint a megpenészedett citrom. Különösen akkor, ha ismerjük az előnyeit. Vitaminok és antioxidánsok valóságos koktélja! De ne felejtsük el, hogy a citromot nem lehet lefagyasztani, ellentétben a héjával és a levével. Szerencsére van néhány egyszerű és hatékony tippünk a tartósítására. Ezeknek a trükköknek köszönhetően akár 6 hónapig is frissen tarthatja.

1) Tárolja a citromot alufóliában 6 hónapig

A citrom tartósításának egyik leghatékonyabb módja, ha egy egész citromot egyenként alufóliába csomagolja. Ezután tegye be a hűtőbe! Több hónapig is eláll. Egyesek szerint akár 6 hónapig is eltartható!

Nekem egy kicsit túlzásnak tűnik, de mindenesetre több hónapig eltartható. Szóval nincs szükség fagyasztóra! Az egyetlen hátránya, hogy nem túl környezetbarát módszer, főleg, ha utána nem használja újra a fóliát.

2) Durva sóval hónapokig tartósíthatja a citromot

Itt nem arról van szó, hogy sózott citromot készít. Egyszerűen csak kihasználja a só tulajdonságait a citrusfélék tartósítására. Mint azt mindannyian tudjuk, a sót évszázadok óta használják az élelmiszerek tartósítására.

A mi gyümölcsünk esetében is működik, ráadásul egyszerűen. Csak annyit kell tennie, hogy beleteszi egy konzervdobozba, és megtömi durva sóval. Tegye a dobozt a hűtőszekrénybe. És a citrusfélék jól megmaradnak! A só felszívja a nedvességet, és hónapokig védi őket.

3) Tárolja a citromot friss vízben 3 hónapig

Ha szeretné frissen tartani a citromot, van még egy egyszerű trükk. Töltsön meg egy tálat hideg vízzel. Merítse bele a gyümölcsöt. Tegye a tálat a hűtőszekrénybe. Ennyi az egész! Nem túl bonyolult, ugye? Természetesen, ha több gyümölcs van, használjon nagyobb edényt. Egy salátástál vagy egy befőttesüveg például megteszi. Így egyszerre többet is nagyon sokáig eltarthat. Akár 3 hónapig is! Ez egy igazán praktikus módja a pazarlás elkerülésének. Miért működik? Egészen egyszerű. A víz megvédi az oxidációtól. A héjon lévő kis lyukak nincsenek kitéve a levegőnek. De ne felejtse el rendszeresen cserélni a vizet az edényben. Ne feledje, hogy ezt naponta egyszer tegye meg.

4) A citromokat szorosan záródó dobozban, a hűtőszekrényben tároljuk 1 hónapig

Ha nem kell olyan sokáig tárolni, választhat más megoldást is. Ebben az esetben csak tegye őket légmentesen záródó dobozba. A fedelet szorosan zárja le. A dobozt pedig tegye a hűtőszekrénybe 4 és 10 °C közötti hőmérsékletre. Egy hónapig friss marad.

5) Tárolja fagyasztózacskóban

Ha jobban szeretné, egy cipzáras fagyasztózacskóba is teheti. Előnye, hogy a zacskó lezárásakor könnyedén eltávolíthatja a lehető legtöbb levegőt. Csak annyit kell tennie, hogy lezárás előtt a tenyerének lapjával elsimítja a tasakot.

Így már nem juthat be több levegő. A citrusfélék pedig nem romlanak meg olyan gyorsan. Ezután tegye a hűtőszekrénybe 4 és legfeljebb 10 °C közötti hőmérsékletre.

6) Tegye a citromokat a zöldséghűtőrekeszbe, hogy 5 hétig eltarthatóak legyenek

Még egyszerűbb! Nem tervezi, hogy a következő napokban felhasználja? Egyszerűen tegye a hűtőszekrényben lévő zöldségrekeszbe. Ez nagyon praktikus. Így 2-5 hétig frissen tarthatja.

7) A citromokat szobahőmérsékleten hagyva 1 hétig eltarthatók

Úgy gondolja, hogy egy héten belül mindet elhasználja? Tegye őket egy gyümölcskosárba. Ezután hagyja őket szobahőmérsékleten és a fénytől minél távolabb. Egy hétig is elállnak. Vigyázzon azonban, hogy ne tartsa őket olyan gyümölcsökkel együtt, amelyek elősegítik az érést, mint például a banán vagy az alma. Ellenkező esetben gyorsabban megrothadnak.