Háztartás, Tippek

Végzetes hiba: miért nem szabad soha a konyharuhát a sütő ajtajára akasztani

Egy híres séf szerint hibát követnek el azok, akik konyharuhát akasztanak a sütő ajtajára.

Miért nem szabad soha konyharuhát akasztani a sütő ajtajára?

A konyharuhák nélkülözhetetlenek a konyhában. Gyakran használják az edények letörlésére, az asztal tisztítására vagy a kezek megtörlésére főzés közben. Hogy gyorsabban száradjanak, a legtöbben általában a sütő ajtajára akasztják őket. Ez azonban nem mindig jó ötlet.

Az edények megtörlése egy tiszta konyharuhával, majd a sütő ajtajára akasztása a gyorsabb száradás érdekében praktikus és ártalmatlan dolognak tűnik. Ez a választás azonban korántsem bölcs, sőt, kockázatokat is rejt magában.

Miért nem szabad soha konyharuhát akasztani a sütő ajtajára?

Megjegyezzük, hogy ha szokása a sütő ajtajára akasztani a konyharuhát, azonnal fel kell hagynia vele, mivel egyáltalán nem higiénikus, és egészségügyi kockázatot jelenthet önre és szeretteire nézve.

A konyhában sokféle konyharuha létezik. Vannak, amelyeket edények letörlésére használnak, másokkal letörölhetjük az asztalt vagy megtörölhetjük a kezünket főzés közben.

A hűtőszekrények és más háztartási készülékek ajtajához hasonlóan a sütőajtó is valóságos táptalaja lehet a baktériumoknak.

Kevesen veszik azonban a fáradságot, hogy kezet mossanak a sütőajtó kinyitása előtt. Ezért nem tanácsos a sütőajtót konyharuhával vagy kéztörlővel letakarni. Ez mindenekelőtt higiéniai és tisztasági kérdés.

A sütő ajtajára akasztott konyharuha arra ösztönözheti a baktériumokat, hogy elszaporodjanak magán a konyharuhán, és továbbterjedjenek a konyha egyéb elemeire.

Többen kérdezik, pontosan hova is kellene felakasztaniuk a konyhai szennyest száradni?

Hol érdemes tárolni a konyharuhákat?

A konyharuhákat sokféleképpen lehet tárolni. Az első a konyhaablak melletti fali tartó. Ennek célja, hogy távol tartsa őket a konyha nedves részeitől. Ez egyben gyors és hatékony szárítási megoldás is.

A falburkolatnak azonban ellenállónak kell lennie a nedvességgel szemben. Egy másik lehetőség a konyharuhatartókra való felakasztás, amelyeket a szekrényajtók belső oldalára lehet rögzíteni a tiszta konyharuhának, és a külső oldalra a nedves, használtnak. Mint látható, az edények letörlésére használt konyharuhát nem szabad a sütő ajtajára helyezni. Ezt a nem higiénikus szokást kerülni kell, hogy korlátozzuk a baktériumok terjedésének kockázatát.

Hogyan tartsuk tisztán a konyharuhákat?

Egy egyszerű mosás nem elegendő a konyharuhákon jelen lévő baktériumok elpusztításához. Ráadásul a rajtuk felhalmozódó zsírfoltokat nehéz lehet eltávolítani. A legjobb, ha betesszük őket a mosógépbe, és 90°C-os mosóprogramot indítunk. Az optimális eredmény érdekében nyugodtan adjon a szokásos mosóporhoz szódabikarbónát. Ez nemcsak puhítja, hanem tisztítja és fehéríti is a ruhákat.