Háztartás, Tippek

A vízkő magától lebomlik: Így fehérítheti ragyogó fényűre a zuhanyrózsa fejét

A vízkő egy olyan anyag, amely gyakran megmarad az ásványi anyagokkal teli víz elpárolgása után, de egy zuhanyszakértő tudja, hogyan szabadulhat meg tőle.

A fürdőkád súrolásakor könnyen elfelejtjük, hogy a zuhanyfejnek is szüksége van egy alapos öblítésre. Lehet, hogy áldozatul esik a tipikus kezdő hibának, amikor azt gondolja: mitől lehet koszos, ha alig nyúl hozzá?

Pedig, ha egy pillanatra megvizsgálja, láthatja, hogy az idők során felhalmozódott rajta vízkő, ásványi anyagok és baktériumok rétege. De ne féljen! Van egy egyszerű dolog, amivel megszabadulhat tőle.

A zuhanyfejről gyakran megfeledkezünk, és csak akkor vesszük észre a felgyülemlett szennyeződéseket, amikor a zuhany alatt állunk. A fehér ecet a megoldás a zuhanyfej tisztítására és a vízkő probléma megoldására.

Honnan származik a vízkő?

A vízkő egy olyan anyag, amely gyakran a nehéz ásványvíz elpárolgása után marad hátra. Ez az úgynevezett „kemény víz”, amely akkor keletkezik, amikor a közönséges víz mészkőn, krétán vagy gipszen halad át a csaphoz vezető úton.

Bár az egészségre nem veszélyes, egyesek szerint bőrhibákhoz, fejbőrproblémákhoz, sőt, akár töredezett hajvégekhez is vezethet. A vízkő felhalmozódása a vízforralókban, csövekben, mosogatógépekben és zuhanyfejekben is pusztítást végezhet, hosszú távon befolyásolva azok működőképességét.

Hogyan lehet megszabadulni a vízkőtől?

Öntsön fehér ecetet egy cipzáras zacskóba a zuhanyfej lecsavarásával addig, amíg az teljesen el nem merül az ecetben. Hagyja ázni legalább egy órán át, hogy elkezdje kifejteni a hatását. Egy óra elteltével vegye ki a fúvókát a zuhanyfejet, és fújja be a kedvenc fertőtlenítőszerével, mielőtt forró zuhany alá menne, hogy megszabaduljon a felesleges maradéktól.

A fehér ecet különösen hatékony az ecetsavnak köszönhetően, amely lebontja a vízkő képző kalcium-karbonátot.