Háztartás, Tippek

Milyen 4 hibát nem szabad elkövetni a mosógépekkel: a szakértő válasza

Nem mindenki tudja, hogy mit nem szabad mosógépben mosni, és általában mit nem szabad ilyen készülékekkel csinálni, hogy ne tegyünk kárt benne.

Gyakran előfordul, hogy a mosógép használata során számos hibát elkövetünk anélkül, hogy észrevennénk. Néhány hiba pedig egészen kritikus lehet, és ha rendszeresen ismétlődik, akkor idővel helyrehozhatatlan károkat okozhat a készülékben.

1) Ellenőrizetlen zsebek

A ruhák zsebei ellenőrzésének elmulasztása mosás előtt az egyik legnagyobb hiba. Ha a ruhákkal együtt érmék vagy más apróságok is bekerülnek a mosógépbe, akkor azok beszorulhatnak a gépbe, és komoly károkat okozhatnak.

2) A gép dobjának túlterhelése

Nem csak arra érdemes figyelni, hogy a gép dobjába rakott ruhamennyiség együttesen mekkora súlyt nyom, hanem arra is, hogy milyen típusú dolgok vannak benne. Például a nagy méretű kockás plédek, köntösök és törölközők sok vizet szívnak magukba mosás közben, és sokkal nehezebbek lesznek. Ez azt okozhatja, hogy a dob egyenetlenül forog, mivel a súly kiegyensúlyozatlan lesz.

3) Kemény víz használata

Ha a gép kemény vizet használ, a gép belsejében vízkő rakódhat le, ami a legrosszabb esetben a szűrő és a leeresztő szivattyú hatékony működésének leállását okozza.

Sokan, akik kemény vízzel rendelkező régiókban élnek, nem tudják, hogy ez a mosógépekben vízkő felhalmozódásához vezethet…… Győződjön meg róla, hogy a kemény víz nem tesz kárt a ruháiban. Általában észrevehető, hogy a fehér ruhák elveszítik fehérségüket és szürkék vagy sárgák lesznek, a törölközők pedig merevek és karcosak lesznek.

Egyes mosószerek vízlágyító összetevőket tartalmaznak – érdemes ellenőrizni ezt az információt a csomagoláson. Ha a mosószer lágyítja a vizet, érdemes egy kicsit többet hozzáadni.

4) A gép rendszeres tisztításának elhanyagolása

A mosógépet rendszeresen tisztítsa meg – háromhavonta tisztítsa meg a mosószertálcát, futtasson forró dobtisztítót. Így a gép megfelelően fog működni, és a ruháinak friss illata lesz.