Háztartás, Tippek

Mit nem moshatsz szódabikarbónával: 4 tárgy, amit visszafordíthatatlanul tönkretesz a szódabikarbónás mosás

A szódabikarbóna nagyszerű segítő a háztartási problémák megoldásában. Érdemes azonban tudni, hogy mit lehet szódabikarbónával tisztítani és mit nem, mert néhány dolgot el lehet rontani így.

A szódabikarbóna szinte univerzális eszköz otthon, mert segítségével nemcsak pékárut és egyéb ételeket készíthetünk, hanem számos háztartási problémát is megoldhatunk, például számos felületet megtisztíthatunk a szennyeződésektől, és kimoshatjuk a ruhákon lévő különböző foltokat.

Bár a szódabikarbóna jó segítő a ház takarítása során, érdemes tudni, hogy mit lehet vele mosni, és mit nem. Hiszen egyes felületeket károsíthat egy ilyen termék. A takarítás során soha ne tisztítsuk szódabikarbónával a fürdőszoba bizonyos részeit. Bizonyos esetekben többet árthat, mint használ.

Számos olyan tárgy van, amelyeket nem szabad szódabikarbónával tisztítani, mert csak kárt tesz bennük.

1) Üveg

Ha szódabikarbónával mossa az üveget, akkor maradványt hagyhat maga után, és zavarossá teheti az üveg felületét. De ennél rosszabb következményei is lehetnek – karcolásokat hagyhat az üvegen.

Mivel a szódabikarbóna csiszoló hatású tisztítószer, megkarcolhatja az üveget, és ha nem öblítjük le alaposan, filmréteget vagy maradványt hagyhat maga után, amitől az üveg zavarosnak és csíkosnak tűnik. Ehelyett az üvegtisztításhoz jobb, ha fehér ecetet és vizet kever össze egy szórófejes flakonban, ezt a keveréket permetezze az üvegre, és mikroszálas ruhával törölje le.

2) A csempék közötti fugák

A fürdőszoba másik része, amelyet nem tanácsos szódabikarbónával tisztítani, a csempék közötti fugák. Az ilyen mosás megbonthatja a csempék közötti fugát.

Míg a szódabikarbóna hasznos lehet a csempefelületek tisztítására, a csempék közötti fugák tisztítására nem a legjobb megoldás, mivel idővel károsíthatja és elhasználhatja a fugát.

Ilyen célra hidrogén-peroxid és víz vagy ecet és víz keverékét használja. Az oldatot fel kell kenni, néhány percig állni hagyni, majd egy kefével letörölni.

3) Kőfelületek

A kőfelületeket sem érdemes szódabikarbónával mosni, különösen a márványból és gránitból készült felületeket. A szakértő szerint a szódabikarbóna ugyanis az ilyen felületek elszíneződését okozhatja. Ehelyett szerinte kifejezetten természetes kőhöz kifejlesztett, enyhe pH-semleges tisztítószert kell használni, vagy készíthet magának sajátot, ha enyhe mosogatószert kever vízzel.

4) Fürdőkád

Az akril fürdőkádakat nem szabad szódabikarbónával tisztítani, mivel ez a termék karcolásokat hagyhat az anyag felületén. Ehelyett a szakértő azt tanácsolja, hogy a kád tisztításához langyos vízzel kevert enyhe folyékony szappant vagy mosogatószert használjon.