Háztartás, Tippek

Hogyan kell fehéríteni a takarókat és párnákat mosás nélkül: a sárga foltok eltűnnek a szeme láttára

Az ágynemű tisztítása ijesztő feladat lehet, de van egy egyszerű módja a takarók és párnák fehérítésének.

Az ágynemű tisztítása nehéz lehet, mivel gyakran nem fér be a mosógépbe, és nagyon sokáig tart a száradás. Ahogy egyre melegebbek a napok, itt az ideje, hogy kipróbáljon egy egyszerű módszert a takarók és párnák tisztítására.

A napfény tisztítja a párnákat és a takarókat, mert természetes fertőtlenítőszer. Tehát a napfény nemcsak a párnákon és a paplanon lévő baktériumokat és kórokozókat pusztítja el, hanem ki is fehéríti azokat.

Sokan úgy találják, hogy a napfényes fehérítés hatékonyabb, ha a dolgok nedvesek, nem pedig szárazak, ezért érdemes előbb vízzel lefröcskölni.

A takarókat és párnákat akasszuk fel egy zsinórra, amennyire csak lehet egyenletesen. Fontos, hogy minden szövetdarabot közvetlen napfény érjen. A napsugarak fehérítik és tisztítják az ágyneműt, így ha a sugarak nem érik, nem lesznek fehérebbek.

A takarók és párnák fehérítéséhez általában két-három óra elegendő. Ha azt szeretné, hogy a dolgok még fehérebbek legyenek, próbálja meg egy másik napon is néhány órára a szabadba tenni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem ajánlott több egymást követő napon keresztül kint hagyni az ágyneműt. Ez gyengítheti és károsíthatja az anyagot.

A napfény mellett a hidrogén-peroxid is hatékonyan működhet, ha foltok vannak a párnákon vagy a takarókon. Vigye fel óvatosan a foltra, és egy idő után mossa le.

A meleg víz és a citromlé 2:1 arányban szintén segít eltávolítani a sárga foltokat. Az oldatot 15 percig használja a szennyezett területen, majd nedves ruhával törölje le.

A takarót évente kétszer ajánlott kimosni. Ezenkívül a párnákat két-háromévente érdemes cserélni. Ugyanakkor a pehelypaplanokat ötévente kell cserélni.