Háztartás, Tippek

Hol gyűlik fel a legtöbb por a lakásban, és milyen gyakran kell takarítani?

Mindenki másképp viszonyul a takarításhoz. Egyesek számára ez a legjobb módja annak, hogy megnyugodjanak és kitisztuljanak a gondolataik. De van, akinek a legkevésbé sem okoz örömet. Akárhogy is, mindenképpen ki kell takarítania otthonát, mert csak egy tiszta otthon tud igazán pihentetni. Ma a lakásban felgyülemlett porról és annak eltávolításáról fogunk beszélni.

Por a lakásban

Valószínűleg sok rendmániás háziasszony szeretne egyszer s mindenkorra megszabadulni a portól. A por állandóan felhalmozódik, még akkor is, ha az ablakok zárva vannak, és a helyiségben ritkán tartózkodnak. A por az, amit általában 0,01 és 10 mikron közötti apró részecskéknek nevezünk, amelyek beborítják a tükröket, bútorokat és a padlót.

Nagy mennyiségű por látható a ház sarkaiban. Mindenhol laza csomókban gurul, de az aprók mindig a levegőben vannak. Az ilyen por akár a légzést is megnehezítheti.

Vannak olyan porforrások, amelyeket nem lehet kiküszöbölni. Ott vagyunk például mi magunk, a holmink, a háziállataink és az utca, amely sok talajrészecskét, virágport és építési hulladékot hordoz a lakásunkba. A lakásban lévő tárgyak alapos takarítása és megfelelő rendszerezése azonban nagyban javít a helyzeten.

Hogyan csökkenthetjük a port otthonunkban

Szőnyegek

A szőnyegek a legnagyobb porgyűjtők. Évekig gyűjtik a port, és érintkezéskor azonnal visszajut a levegőbe, amit belélegzünk. Ideális esetben a szőnyegeket hetente egyszer fel kell rázni és ki kell porszívózni. Ha ez túl időigényes, akkor célszerű teljesen megszabadulni ezektől a porgyűjtőktől, hogy megkönnyítse az életét.

Függönyök

Nagyon fontos, hogy vigyázzon a függönyökre. Ennek a tisztítási lépésnek az elhanyagolása növelheti a levegőben lévő por mennyiségét. Célszerű néhány hetente kimosni a függönyöket. Egyébként ma már sokan a hagyományos függönyöket stílusos redőnyökre cserélik, amelyek sokkal könnyebben karbantarthatók.

Párnák

A tollpárnákat lecserélhetjük kevésbé porfogó párnákra. Ezeket azonban mindig alaposan ki kell szellőztetni. A por a puha játékokban is felhalmozódik. Ezért célszerű ezeket külön dobozban tartani. Minél kevesebb tárgy van szétszórva a lakásban, annál kevesebb por gyűlik fel.

Szekrények és polcok

Sokkal könnyebben tisztíthatók, ha nincsenek apró tárgyak a felületeken. Minden apró tárgyat tegyen az éjjeliszekrényekbe és a szekrényekbe. Poroláskor ne feledje, hogy felülről lefelé haladva tegye.

Fa felületek és padlók

Ma már számos olyan terméket találhat a boltokban, amelyek segítenek a felületeket hosszú ideig tisztán tartani. Használhat glicerint is. Először a szokásos módon törölje le a port, majd öntsön egy kis glicerint egy ruhára, és menjen végig a felületen. A por most már sokkal kisebb mennyiségben fog rájuk rakódni.

Aki szereti a tisztaságot, de nem szeret takarítani, az inkább a belső térre figyeljen, mint magára a takarításra. Minél egyszerűbb és minimalistább az otthona, annál könnyebb lesz takarítani. Egy másik apró tipp, hogy az apró szennyeződéseket azonnal töröljük le, ha meglátjuk. Akkor nem kell az egész napját takarítással tölteni.