Háztartás

Hogyan lehet eltávolítani a füst szagát a lakásban otthoni módszerekkel

A lakásban lévő füstszagnak rengeteg oka lehet.

Erős dohányostól örökölte a házat, elégett egy fazék a tűzhelyen, partit rendezett, és megengedte a vendégeknek, hogy dohányozzanak a házban. Bármi legyen is az ok, meg kell szabadulnia a problémától.

Ehhez két lépés szükséges.

Első lépés: megszabadulni magától a szagtól.

Az első lépés a falakat, bútorokat és minden textíliát átható szag eltávolítása. A szövetek szívják magukba a legjobban a szagokat, ezért a padlószőnyegtől a függönyökig mindent mosson ki. Ideális esetben a mosás után egy-két napra a szabadba akassza ki a dolgokat. Közben tegyen rendet magában a helyiségben.

Első módszer: Nedves törülköző

A ruhák, különösen a nedvesek, remek szagelnyelők, ezért terítsen szét vízbe áztatott frottírtörülközőt a lakásban, vagy régi, nem kívánt ruhákat, szőnyeget, takarót. Ezek magukba szívják a szagot.

Második módszer: ecet

Fogjon egy edényt, és töltse meg vízzel. Adjon hozzá 2 csésze ecetet. Tegye az edényt a tűzhelyre, és alacsony hőfokon forralja a folyadékot 15 percig.

Harmadik módszer: kenyér és ecet

Szeletelje fel a kenyeret, és áztassa a szeleteket ecet és víz (1:1) oldatába. Terítse a kenyereket tányérokra, és helyezze olyan helyiségekbe, ahová a füst behatolt. A kenyérnek magába kell szívnia a kellemetlen szagokat.

Negyedik módszer: szódabikarbóna

A jó szagmentes lakás érdekében vegyünk egy bármilyen edényt, és tegyünk bele szódabikarbónát. Helyezze el az edényeket a szobákban. Erős füst után néhányszor cserélni kell a szódabikarbónát, amíg a szag el nem tűnik.

Ötödik módszer: Aktív szén

Az aktív szén szintén felszívja a szagokat. Az aktív széntablettákat apró szemcsékké zúzzuk össze, majd a helyiségben körös-körül elhelyezzük. Az aktív szén gyengébb, mint a szódabikarbóna vagy a nedves ruha, ezért kis mennyiségben alkalmas a friss füst semlegesítésére. Ha például valaki dohányzott a házban.

Második lépés: illatosítás

Ha a helyzet összetett, pl. tűzvész után vagy hosszú ideig tartó dohányzás után, rövid távon nem lehet teljesen megszüntetni a szagot. Ezért a fent leírt intézkedések után érdemes a helyiség illatosításához folyamodni. Használhat illóolajokat vagy citrusfélék héját a lakás körül. Ha szereti a parfümrudakat, itt az ideje, hogy használja őket. Jó gyógyír az őrölt kávé, amelyet tányérokba önthetünk és a lakás körül elhelyezhetünk. A kávé aromája nem feltűnő, jól elfedi a füstszagot, és a legtöbb ember szereti.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.