Egészség

Megvédi a szervezetet az idő előtti öregedéstől, sőt új sejtek létrehozásával meg is fiatalítja azt

Yoshinori Osumi kapta a 950 000 dollárral járó Nobel-díjat.
Eláruljuk, mi a technikájának titka.

Yoshinori felfedezése az autofágia mechanizmusán alapul. Ez a folyamat a nem kívánt sejtrészek ártalmatlanításának és újrahasznosításának rendszere.
A tudós szerint az autofágiát akár a demencia és a rák elleni küzdelemben is felhasználhatjuk.

Az éhezés előnyei

A jelenséget az 1960-as években fedezték fel, de a tudósok akkor még nem értették teljesen a jelentőségét.
Az autofágia lehetővé teszi a sejtek számára, hogy megbirkózzanak a fertőzésekkel, eltávolítsák a méreganyagokat és megfiatalodjanak. Osumi bebizonyította, hogy az autofágia egész mechanizmusa akkor a leghatékonyabb, amikor olyan stresszhatások érik a szervezetet, mint az éhezés.

Az autofágia a sejtek megújulásának belső programja, amelynek során a sejtek nem kívánt részei maguktól eltávolításra kerülnek, a jó részek pedig megmaradnak, hogy energiát termeljenek és új, egészséges sejteket hozzanak létre.

Ez a folyamat kulcsfontosságú a rosszindulatú daganatok megelőzésében, a fertőzések elleni védelemben, az egészséges anyagcsere fenntartásában és az olyan betegségek elleni védelemben, mint a cukorbetegség.

Érdekességek az autofágiáról

A diszfunkcionális autofágia közvetlen kapcsolatban áll a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és számos más, az életkorral összefüggő probléma kialakulásával.
Aktív kutatások folynak olyan gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek segítenek az autofágia erejét a különböző betegségek kezelésére irányítani.

Maga az „autofágia” kifejezés két görög szóból származik, amelyek jelentése „önellátás”.

Az autofágia egy olyan folyamat, amelynek során a sejttörmelékeket autofagoszómáknak nevezett zsákszerű membránokba zárják és rögzítik. A lezárt tartalom a lizoszómába, a törmeléksejtnek tartott struktúrába kerül.

Egynapos böjt

Miután a japán tudós az élesztősejtekben tanulmányozta a folyamatokat, izolálta az autofágiában részt vevő főbb géneket, és kimutatta, hogy az ezeket a géneket kódoló fehérjék hogyan egyesülnek az autofág membrán kialakításában. Később kimutatta, hogy az emberi sejtekben is hasonló folyamat zajlik, és hogy sejtjeink nem tudnak nélküle életben maradni.

A szakértők szerint ez a felfedezés mély betekintést nyújtott a fertőző betegségek, a rák, a Parkinson- és a Huntington-kór hátterében álló biológiába.

Korábban a biológiai Nobel-díjon három tudós osztozott olyan felfedezésekért, amelyek segítettek az orvosoknak hatékonyan küzdeni a malária, valamint a parazita kerekesférgek által okozott fertőzések ellen.

A Nobel-bizottság megerősítette, hogy az egynapos böjt valóban kiváló eredményeket hoz.

Az autofágia megvédi a szervezetet az idő előtti öregedéstől, sőt új sejtek létrehozásával meg is fiatalítja azt.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.