Egészség

Mi történik a szervezetével, ha napi 8 órát alszik?

Egy tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres 8 órás alvás valójában nem is luxus, hanem az egészséges életmód szükséges része.

Az alvásórák kihagyása komolyan befolyásolhatja a mentális, érzelmi és fizikai egészséget.

A kutatók megállapították, hogy az embereknek csak 40%-a alszik eleget. Nézzük meg, hogy pontosan mi történik, ha elkezdjük előnyben részesíteni az alvást a későig tartó alvással szemben.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy nyomon kövessük az egészségünkkel és jólétünkkel kapcsolatos különböző megállapításokat, és alig várjuk, hogy megosszuk ezeket az információkat olvasóinkkal.

Gyorsabban tanulunk új dolgokat

Ha nem alszunk eleget, az hatással van arra, hogy mennyire tudunk új ismeretekre koncentrálni és új dolgokra emlékezni. Sőt, a tudósok megállapították, hogy az új információkat alvás közben dolgozzuk fel.

Másképp fogalmazva, az elme és a test jobban működik reggel, miután jól kipihente magát, mint a lefekvés előtti éjszaka.

És ez minden új készségre vonatkozik, az egyetemi tanulástól kezdve egy új sport megtanulásáig.

Éberebb lesz

Ha rendszeresen és eléggé kipiheni magát, a koncentráció, a figyelem és a problémamegoldó képesség optimális szinten működik.

Képes lesz tisztábban gondolkodni és gyorsabban döntéseket hozni.

Könnyebben fogja szabályozni a testsúlyát

Ez a tanulmány bebizonyította, hogy amikor alszunk, egy leptin nevű hormont termelünk, amely azt jelzi a szervezetünknek, hogy jóllaktunk, és nincs szükségünk több ételre.

Ha nem pihenünk eleget, a szervezetünk kibillen az egyensúlyából, és ellenállhatatlan étel utáni sóvárgás tör ránk.

Javul az egészségi állapota

A tudósok megállapították, hogy az elegendő alvás nemcsak a stressz-szintet csökkenti, hanem a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázatát is megelőzi.

Az alváshiány egy sor szívvel kapcsolatos problémához is vezethet.

Megelőzheti a cukorbetegség kialakulását

Kutatások szerint az alvás nagyban befolyásolja a vércukorszint szabályozását és az inzulinérzékenységet, ami viszont megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget.

Úgy tűnik, hogy az alvás „mély” fázisa különösen fontos ehhez, és ha lerövidítjük az alvás hosszát, nagy valószínűséggel kihagyjuk ezt a fontos részt.

Gyorsabban felépül a megfázásból

Álmosnak érzi magát, amikor beteg?

Nos, úgy tűnik, ennek oka van. Tanulmányok bebizonyították, hogy a felépülés érdekében a szervezetünk alvó üzemmódba kapcsol.

Ebben az alvó üzemmódban küzd immunrendszerünk a leghatékonyabban a baktériumokkal.

A bőre jobban fog kinézni

A bőrünk nagyon jó mutatója általános egészségünknek és jólétünknek. Lehet, hogy elfedhetjük egy maszkkal, de nem igazán tudjuk becsapni.

A bőr a legnagyobb szervünk, amely folyamatosan ki van téve az időjárásnak, az UV-sugaraknak, a pornak és a napnak, és amikor alszunk, a bőrünk rendbe teszi magát.

Biztonságosabb sofőr leszel

Mindannyian vezettünk már legalább egyszer úgy, hogy nagyon fáradtak voltunk. És bár gyakran úgy tűnik, hogy nincs más választásunk, el kell kezdenünk ezt a választást prioritássá tenni.

Ez a tanulmány kimutatta, hogy az alváshiányos vezetők nagyobb valószínűséggel viselkedtek úgy, mint az ittas vezetők.

Javul az egyensúlyérzéke

Ha eleget alszik, javul a koordinációja és az egyensúlyérzéke, ami megvédi mindenféle fizikai sérüléstől és balesettől.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.